Ο τραγουδιστής της όπερας Βαντίμ Τσελντίεφ, μετά την διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, που διοργάνωσε χθες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, Βλαντικαφκάζ, συνελήφθη με την κατηγορία ότι προέβαλλε αντίσταση κατά της αρχής και ως ύποπτος για την διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον κορονοϊό, ενώ του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών.

Ο Τσελντίεφ «αρνήθηκε την κατηγορία ότι προέβαλλε αντίσταση κατά της αρχής, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη όλων των άλλων του πράξεων» δήλωσε ο δικηγόρος του Μπατράτζ Κουλτσίεφ.

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι χθες, έξω από το κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο του Βλαντικαφκάζ, συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές ζητώντας την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος τη δημοκρατίας της Β.Οσετίας καθώς η ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης και βουλευτές συναντήθηκαν με τους διαδηλωτές και ύστερα από συνομιλίες συμφώνησαν να συσταθεί μια ομάδα πρωτοβουλίας από τους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές. Η κυβέρνηση εν συνεχεία διαβεβαίωσε τους διαδηλωτές ότι οι κάτοικοι της δημοκρατίας και όσοι έμειναν άνεργοι την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, είχαν, έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν την αναγκαία κοινωνική υποστήριξη και πως οι πρώτες καταβολές των επιδομάτων έχουν ήδη αρχίσει.

Ο Τσελντίεφ ο οποίος έχει 10.000 ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διοργάνωσε την πρώτη δημόσια διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων στην επικράτεια της Ρωσίας, ζητώντας την παραίτησή της τοπικής κυβέρνησης και της τοπικής ηγεσίας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται εκατοντάδες διαδηλωτές να διαδηλώνουν κατά των περιοριστικών μέτρων, χωρίς να φορούν μάσκες προστασίας, στην κεντρική πλατεία του Βλαντικαφκάζ και οι αστυνομικοί να παρακολουθούν την διαδήλωση.

Σε άλλο βίντεο εμφανίζεται ο Τσελντίεφ να λέει ότι ο κορονοϊός δεν είναι η απειλή, και πως οι αρχές τον χρησιμοποιούν ως πρόφαση για να επεκτείνουν τον έλεγχο τους στους πολίτες.

Στην Βόρειο Οσετία έχουν επιβεβαιωθεί 211 κρούσματα κορονοϊού και 2 θάνατοι. Υπό ιατρική παρακολούθηση βρίσκονται 1.075 άτομα.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Τσελντίεφ και το δικαστήριο εκτός από την ποινή φυλάκισης δύο μηνών του επέβαλε και χρηματική ποινή 75.000 ρουβλίων (περίπου 900 ευρώ) για διάδοση ψευδών πληροφοριών σε σχέση με την επιδημία, μεταδίδει το Ria Novosti.

Η Βόρεια Οσετία είναι μια φτωχή περιοχή της Ρωσίας στον Βόρειο Καύκασο, στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Οσέτιοι και η μειοψηφία Ρώσοι.