Ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από τον κορονοϊό τριπλασιάστηκε σε οκτώ ημέρες στο Βέλγιο με 3.019 θανάτους να έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

496 νέοι θάνατοι έχουν αναφερθεί τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 171 που καταγράφηκαν μεταξύ της 18ης και της 31ης Μαρτίου σε οίκους ευγηρίας στη Φλάνδρα, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός των θανάτων τριπλασιάστηκε σε οκτώ ημέρες, κυρίως λόγω της καθυστερημένης καταμέτρησης των θανάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας, που αριθμεί 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι περισσότεροι θάνατοι, σε ποσοστό 57%, καταγράφονται στα νοσοκομεία και το 40% στα γηροκομεία.

Ο αριθμός των ασθενών, φορέων του ιού, αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 1.684 νέα κρούσματα και ανήλθε σε 26.667 έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις, από 24.903 που ήταν στον προηγούμενο απολογισμό.

Η Φλάνδρα φαίνεται να είναι η πλέον πληγείσα περιφέρεια με το 58% των κρουσμάτων, έναντι 30% στη Βαλονία και 11% στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ της 15ης Μαρτίου και της 9ης Απριλίου, 10.356 ασθενείς της Covid-19 εισήχθησαν στο νοσοκομείο και 993 χρειάστηκαν αναπνευστική βοήθεια. Κατά την ίδια περίοδο, 5.568 άνθρωποι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

Οι αρχές επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τους πολίτες να σεβαστούν τις οδηγίες για τον περιορισμό στο σπίτι κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Η κυβέρνηση, της οποίας ηγείται η Σοφί Βιλμές, αναμένεται να αποφασίσει την προσεχή Τετάρτη εάν ο κατ’ οίκον περιορισμός παραταθεί ή γίνει αυστηρότερος, βάσει των συστάσεων της αρμόδιας ομάδας των ειδικών για την ανάπτυξη της στρατηγικής για έξοδο από την κρίση της ασθένειας Covid-19.

Πάνω από 800 οι νεκροί στην Ελβετία

Ο απολογισμός των νεκρών από το νέο κορονοϊό ανήλθε στους 805, από 756 που ήταν χθες, Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που βγήκαν θετικά στον κορονοϊό αυξήθηκε επίσης σε 24.308 από 23.574 που ήταν χθες.

Πορτογαλία: Έως την Πρωτομαγιά θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε σήμερα ότι θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα την παράταση της καθολικής καραντίνας έως την Πρωτομαγιά, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε άνω των 15.000.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει το αίτημά του. Η Πορτογαλία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες στις 18 Μαρτίου και την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την παράταση του μέτρου για επιπλέον 15 ημέρες, έως τη 17η Απριλίου.

«Πρέπει να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι σε μια μάχη που δεν έχουμε κερδίσει πλήρως ακόμη», είπε ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος παρέμεινε σε καραντίνα για δύο εβδομάδες τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί αρνητικός για τον νέο κορονοϊό.

«Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον βαθμό επαγρύπνησης» μπροστά στην πανδημία.

Μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία έχει καταγράψει 15.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 435 θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε:

«Θα στέλναμε λάθος μήνυμα για τη χώρα, εάν προχωρούσαμε σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης». «Δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» σημείωσε ο Κόστα.

«Πρέπει να διασχίσουμε αυτό το τούνελ και όσο περισσότερο πειθαρχημένοι είμαστε τώρα, τόσο γρηγορότερα θα βγούμε από αυτό».

Τόσο ο Κόστα όσο και ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα τόνισαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας οι Πορτογάλοι να μείνουν σπίτι την περίοδο του Πάσχα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διασπορά του ιού.

Σερβία: 238 νέα κρούσματα και πέντε νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Τα κρούσματα του κορονοϊού στη Σερβία ανέρχονται, συνολικά, σε 3105 εκ των οποίων τα 238 επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Πέντε ασθενείς κατέληξαν από εχθές το μεσημέρι μέχρι σήμερα και έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 71. Στα νοσοκομεία αναφοράς και στις προσωρινές νοσοκομειακές δομές νοσηλεύονται 2107 ασθενείς. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται 136 ασθενείς των οποίων η αναπνοή υποστηρίζεται μηχανικά. Στην Σερβία μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί για κορονοϊό 14240 άτομα.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της νόσου με δεδομένο ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμα της. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Σερβία θα μπορέσει να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αρχίσουν να ανακαλούνται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να επιβληθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 17:00 σήμερα το απόγευμα μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Νις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί και το μέτρο της γενικής απαγόρευσης και του αποκλεισμού του Βελιγραδίου και άλλων πόλεων για μεγαλύτερο διάστημα, εφόσον την ερχόμενη εβδομάδα δεν παρουσιάσει φθίνουσα πορεία η καμπύλη των νέων κρουσμάτων.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Νις, απέφυγε να απαντήσει αν υποβλήθηκε σε εξετάσεις για κορονοϊό με δεδομένο ότι ο πρωτότοκος γιος του Ντανίλο βρέθηκε θετικός και εισήχθη σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Επιτέθηκε μάλιστα στον δημοσιογράφο που υπέβαλε την ερώτηση χαρακτηρίζοντας υποκρισία το ενδιαφέρον για την υγεία του.