Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από στρατοδικείο της Βρετανίας ένας στρατιώτης για την εν ψυχρώ δολοφονία το 2011 ενός τραυματισμένου αφγανού αντάρτη.

Ο 39χρονος Αλεξάντερ Μπλάκμαν, λοχίας στους βρετανούς Πεζοναύτες, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός αντάρτη τον οποίο πυροβόλησε εξ επαφής στο ύψος του στήθους με ένα πιστόλι 9 χιλιοστών στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν.

«Προδώσατε και πλήξατε την φήμη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων», με αυτή την «εν ψυχρώ» δολοφονία, δήλωσε ο δικαστής

Όπως απεικονίζεται στο βίντεο που τραβήχτηκε από μια κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κράνος του ενός άλλου στρατιώτη, ο Μπλάκμαν φώναξε «Πάρ’ την, κάθαρμα». Και στη συνέχεια στράφηκε προς τους συναδέλφους του και τους είπε: «Προφανώς, αυτό θα μείνει μεταξύ μας, παιδιά. Μόλις παραβίασα τη Συνθήκη της Γενεύης», που αφορά τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Το περιεχόμενο του βίντεο, που παρουσιάζει την εκτέλεση του Αφγανού, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο στη διάρκεια της δίκης.

Τα γεγονότα σημειώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο αντάρτης, οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες και μία χειροβομβίδα, τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση βρετανικού ελικοπτέρου Απάτσι.

Τρεις βρετανοί στρατιώτες έλαβαν εντολή να μεταβούν στο σημείο όπου βρισκόταν για να εξακριβώσουν αν είναι τραυματισμένος ή νεκρός. Είδαν τον Αφγανό αιμόφυρτο, με ανοιχτά τα μάτια, όπως καταγράφηκε στο βίντεο.

Ο Μπλάκμαν ενημέρωσε τους ανώτερούς του ότι ο αντάρτης είναι ζωντανός. Αυτός όμως κρύφτηκε πίσω από κάποια δέντρα για να μην είναι ορατός από το ελικόπτερο. Εκεί τον σκότωσε.

Ο λοχίας παραδέχθηκε στη διάρκεια της δίκης ότι πυροβόλησε εναντίον του Αφγανού από «οργή», όμως επέμεινε ότι εκείνος ήταν ήδη νεκρός. «Ηλίθια έλλειψη αυτοελέγχου, στιγμιαία έλλειψη κρίσης», δήλωσε στην απολογία του.

Όμως ο ιατροδικαστής Νίκολας Χαντ δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο Αφγανός ήταν ζωντανός όταν δέχθηκε τον πυροβολισμό.

Η δίκη ξεκίνησε τον Αύγουστο, μετά τη σύλληψη των τριών στρατιωτών τον Οκτώβριο του 2012, αφού η αστυνομία εντόπισε το βίντεο από το συμβάν στον φορητό υπολογιστή ενός στρατιώτη.

Δύο άλλοι στρατιώτες που φέρονταν να υποκίνησαν τον Μπλάκμαν να διαπράξει τη δολοφονία, αθωώθηκαν στη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη στο Μπάλφορντ, στη νότια Αγγλία.

Ο Μπλάκμαν θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια της ποινής του στη φυλακή.