Πενήντα χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ, στις 11 και 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα η χώρα να αντιμετωπίσει βορειοκορεατικές απειλές, τρομοκρατικές επιθέσεις ή βίαιες διαδηλώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της αστυνομίας.

Εκτός από τις δυνάμεις της αστυνομίας, χιλιάδες στρατιώτες θα ελέγχουν δημόσιους χώρους και θα είναι ακροβολισμένοι πάνω στα βουνά γύρω από το σημείο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής. Ναυτικές δυνάμεις και άνδρες της ακτοφυλακής θα εκτελούν θαλάσσιες περιπολίες.

Σύμφωνα με τον Τσο Χιουν Οχ, τον διοικητή της εθνικής αστυνομίας, η διεθνής τρομοκρατική απειλή «αυξήθηκε πρόσφατα και οι κίνδυνοι που έχουν σχέση με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν».

Ο Τσο υπογράμμισε ότι υπήρχε ένα προηγούμενο τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν από τη Βόρεια Κορέα με στόχο να διαταράξουν διεθνείς διοργανώσεις που οργανώνονται στη Νότια Κορέα.

Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πλήξει τη G20, την Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, μια διοργάνωση στην οποία μετέχει ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της, η Κίνα. Ωστόσο η αστυνομία θα έχει τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» για τυχόν βορειοκορεατικές επιθέσεις.

Ενώ η διαδικασία διαδοχής ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και τον νεότερο από τους γιούς του, τον Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αρχίσει, η Σεούλ ανησυχεί για «απρόβλεπτες καταστάσεις» που μπορεί να δημιουργηθούν στην αρχή της περιόδου μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.