Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.

Ο Μπόρις Τζόνσον, το βράδυ της Δευτέρας (23/3) προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί θα έχουν διάρκεια τριών εβδομάδων και οι έξοδοι των πολιτών από το σπίτι τους θα γίνεται μόνο για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και για τη φροντίδα των συγγενών τους.

Στην αρχή του μηνύματος του προς τους Βρετανούς, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για την απειλή του κορονοϊου.

«Ο κορονοϊός είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίση η χώρα μας, και αυτή η χώρα δεν είναι η μόνη που το αντιμετωπίζει. Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε τον καταστροφικό αντίκτυπο αυτού του αόρατου δολοφόνου. Και έτσι απόψε θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα τελευταία βήματα που παίρνουμε για την καταπολέμηση της νόσου και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε» ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας της χώρας και τόνισε πως αν νοσήσουν πολλοί μαζί άνθρωποι το υγειονομικό σύστημα δεν θα είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολλοί είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν, όχι μόνο από κορονοϊό αλλά και από άλλες ασθένειες.

«Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας. Και γι ‘αυτό ζητήσαμε από τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Και παρόλο που τεράστιοι αριθμοί συμμορφώνονται – και σας ευχαριστώ όλους – έχει έρθει τώρα ο καιρός για όλους μας να κάνουμε περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτρέπεται στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους μόνο για τους πολύ περιορισμένους σκοπούς» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσος και ανακοίνωσε τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, στους Βρετανούς θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο δρόμο ώστε να κάνουν τις αγορές του για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, να ασκούνται όσο πιο σπάνια γίνεται, για παράδειγμα μια διαδρομή, βόλτα ή κύκλο, για ιατρικές ανάγκες, παροχή φροντίδας ή βοήθειας σε ένα ευάλωτο άτομο, για να πάνε στην εργασία τους και μόνο όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα τηλεργασίας.

Επίσης, στην ανακοίνωση του τόνισε πως οι Αρχές, αν διαπιστώσουν κάποιον παραβάτη θα του επιβάλλουν πρόστιμο ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε τις κατηγορίες των καταστημάτων που κλείνουν ώστε να προφυλαχθούν οι Βρετανοί από τον κορονοϊό.

Επίσης ανακοίνωσε την απαγόρευση της διεξαγωγής συναθροίσεων, γάμων και άλλων εκδηλώσεων, το κλείσιμο των καταστημάτων και παιδικών χαρών.

Όλα τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία προϊόντα θα κλείσουν, μαζί με βιβλιοθήκες, χώρους λατρείας, είπε, ενώ απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Θα απαγορεύσουμε όλες τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους. Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά για σωματική άθληση, αλλά δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις ατόμων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει να θεσπίσει τέτοια μέτρα. Γνωρίζω τη ζημιά που προκαλεί αυτή η αναστάτωση και θα κάνει στη ζωή των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις τους και στις δουλειές τους. Και γι ‘αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα τεράστιο και πρωτοφανές πρόγραμμα υποστήριξης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνέχεια, διευκρίνησε πως σε τρεις εβδομάδες από τώρα, τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα θα εξεταστούν ξανά: «Θα κοιτάξουμε ξανά μέσα σε τρεις εβδομάδες και θα χαλαρώσουμε αν τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε σε θέση. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν απλές επιλογές. Η πορεία προς τα εμπρός είναι δύσκολη και είναι ακόμα αλήθεια ότι πολλές ζωές θα χάνονται δυστυχώς» ανέφερε.