Έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση διατάχθηκε σήμερα μετά την κατάρρευση της στέγης του υπό ανέγερση εμπορικού κέντρου κοντά στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και το σοβαρό τραυματισμό 29.

«Διεξάγεται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τουλάνι Ζουάνε.

Το δυστύχημα σημειώθηκε την Τρίτη στο Τονγκάατ, περίπου 40 χλμ βορείως του Ντέρμπαν τη στιγμή που οι εργάτες ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων διεκόπησαν σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να επέμβουν μηχανήματα για την απομάκρυνση των τσιμέντων.

«Είναι πιθανό να μην υπάρχει κανένας παγιδευμένος κάτω από τα ερείπια ή να υπάρχουν παγιδευμένοι. Δε γνωρίζουμε», δήλωσε ο Νικ Πάουελ, συντονιστής της επιχείρησης διάσωσης για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ως και 50 εργάτες μπορεί να είναι παγιδευμένοι.

«Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 30», δήλωσε από την πλευρά του ο Κρίς Μπότα συντονιστής της επιχείρησης διάσωσης, μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας. Σύμφωνα με τον Μπότα οι υπεύθυνοι του εργοταξίου δε γνωρίζουν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι εργάτες γιατί δε γνωρίζουν πόσοι κατάφεραν να το εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με το εθνικό εργατικό συνδικάτο NUM, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετική.

«Φαίνεται ότι οι εργάτες είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί μη εγγεγραμμένοι στο υπουργείο Εργασίας. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο τον ακριβή προσδιορισμό του αριθμού των θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο, το οποίο εκφράζει τη λύπη του για την απουσία κυβερνητικών μέτρων για την αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και ζητεί τη σύλληψη των υπευθύνων της επιχείρησης εάν αποδειχτεί ότι αγνόησαν δικαστικές εντολές.

Ο εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε ότι οι δημοτικές αρχές είχαν στα χέρια τους μια δικαστική απόφαση στις 26 Σεπτεμβρίου και μια οριστική εντολή στις 14 Νοεμβρίου για τη διακοπή της λειτουργίας του εργοταξίου.

«Διαπιστώσαμε ότι η επιχείρηση δε συμμορφώθηκε προς τις υποχρεώσεις της και δεν έλαβε μέτρα για το σωστό προγραμματισμό των εργασιών του εργοταξίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του δήμου.