Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σέβονται την απόφαση της Αλβανίας να μην δεχθεί να γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στο έδαφός της και πρόσθεσαν ότι είναι πεπεισμένες πως η εξάλειψή τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και εταίρους τους, με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) καθώς και με τον ΟΗΕ για να διασφαλίσουν την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η εξάλειψη (του προγράμματος) θα ολοκληρωθεί μέσα στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η αλβανική κυβέρνηση απέρριψε λίγο νωρίτερα το αμερικανικό αίτημα να γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να διαχειριστεί τους χιλιάδες τόνους τοξικών αποβλήτων που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή.

«Είναι αδύνατο για την Αλβανία να εμπλακεί στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες υποδομές για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Στην Αλβανία είχαν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις για τον λόγο αυτό.