Μεσούσης της διπλωματικής κρίσης με την Ουάσινγκτον, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγκάστηκε να παγώσει ένα πρόγραμμα εποικιστικής δραστηριότητας για να μην σταθεί απέναντι στη διεθνή κοινότητα, τη στιγμή που θέλει να την πείσει να σκληρύνει τη θέση της κατά του Ιράν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε δημόσια να διαχωρίσει τη θέση του αργά χθες βράδυ, από τον υπουργό Στέγασης Ούρι Αριέλ ο οποίος είχε ανακοινώσει «χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων συντονισμός» ένα σχέδιο κατασκευής 20.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η ανακοίνωση του Αριέλ, ηγετικού στελέχους της ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία που πρόσκειται στο λόμπι των εποίκων, προκάλεσε τις επικρίσεις των ΗΠΑ που επαναλαμβάνουν ότι η εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη, καθώς και την οργή των Παλαιστινίων που απείλησαν να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις αν το Ισραήλ δεν υπαναχωρήσει στην απόφασή του.

«Η ενέργεια αυτή προκαλεί μια μη αναγκαία αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα τη στιγμή που καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να επηρεάσουμε μέλη της διεθνούς κοινότητας να επιτύχουν μια καλύτερη συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο Νετανιάχου επικρίνοντας τον υπουργό του.

«Ζούμε κρίσιμες ημέρες. Μια ανακοίνωση όπως αυτή του υπουργού Αριέλ υπονομεύει όχι μόνο τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (με τους Παλαιστίνιους) που ήδη είναι δύσκολες αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες του πρωθυπουργού για το ιρανικό ζήτημα», δήλωσε ο κεντρώος υπουργός Επιστημών Γιαακόβ Πέρι στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Και βέβαια δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση το σχέδιο της ανέγερσης κατοικιών στη Δυτική Όχθη, επί της αρχής του οποίου υπάρχει συμφωνία τους κόλπους της κυβερνώσας δεξιάς, αλλά η επιλογή της στιγμής.

Όπως κατά την ανακοίνωση ενός μεγάλου προγράμματος ανέγερσης κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ στη διάρκεια του ταξιδιού του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν το 2010, η οποία είχε προκαλέσει πλήγμα στις ισραηλινοαμερικανικές σχέσεις.

Στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς, ζήτησε σήμερα να συνεχιστεί η εποικιστική δραστηριότητα “με τρόπο έξυπνο και συντονισμένο”.

Ο Νετανιάχου «έχει δίκιο όταν δηλώνει πως σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο, ενώ προσπαθούμε να πείσουμε τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και τους Ρώσους να διορθώσουν την τόσο προβληματική συμφωνία με το Ιράν, τα πράγματα πρέπει να γίνονται σε συντονισμό πριν απ’ όλα με τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Στάινιτς στο ισραηλινό ραδιόφωνο.


«Υστερική» αντίδραση

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενεπλάκη σε μια αντιπαράθεση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο ότι θέλει να καταλήξει οπωσδήποτε «σε μια πολύ κακή συμφωνία» με την Τεχεράνη, παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει ποτέ το Ιράν να αποκτήσει ατομικό όπλο.

Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η εφημερίδα New York Times, σε πικρόχολο άρθρο της χθες, κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι υποκινεί μια “υστερική” αντίδραση στις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συμφωνία με το ιρανικό καθεστώς.

Το Ισραήλ προτίθεται επίσης να ασκήσει την επιρροή του στο αμερικανικό Κονγκρέσο προκειμένου αυτό να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη στις 20 Νοεμβρίου.

«Θα κάνουμε μια εκστρατεία στις ΗΠΑ, σε δεκάδες μέλη του Κονγκρέσου στα οποία θα εξηγήσω εγώ ο ίδιος ότι κινδυνεύει η ασφάλεια του Ισραήλ», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ πριν μεταβεί την Τρίτη στις ΗΠΑ.

Ωστόσο αυτή η επίθεση διπλωματίας προκαλεί επίσης επιφυλακτικότητα, ίσως και σκωπτικά σχόλια.

«Αν οι Αμερικανοί δεν μας αφήνουν να βομβαρδίσουμε το Ιράν, θα βομβαρδίσουμε τις ΗΠΑ. Αυτή δείχνει να είναι η νέα ισραηλινή στρατηγική απέναντι στην ιρανική πυρηνική απειλή», παρατηρεί σκωπτικά ο αρθρογράφος Ζβι Μπαρέλ σήμερα στην εφημερίδα Haaretz.