Έρευνα σε βάθος για τις συνθήκες θανάτου ενός κρατουμένου στην Τυνησία ζήτησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οικογένεια του Ουάλιντ Ντένγκιρ ισχυρίζεται πως ο 34χρονος υπέστη φρικτά βασανιστήρια, μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία της Τύνιδας, την 1η Νοεμβρίου. Ο άντρας καταζητούνταν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα. Συνελήφθη την Παρασκευή στην Τύνιδα και πέθανε την ίδια μέρα.

«Η οικογένεια έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πώς βρέθηκε νεκρός με εκχυμώσεις στην πλάτη και πιθανόν με κάταγμα στο κρανίο, λίγο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία», τονίζει η οργάνωση.

Η μητέρα του Ντένγκιρ, η Φαούζια Ρεζγκούι, ανέφερε ότι το στόμα και η μύτη του γιου της ήταν ματωμένα όταν είδε τη σορό του και επίσης ότι παρατήρησε «ένα ράγισμα μεταξύ του μετώπου και της κορυφής του κρανίου του», όπως αναφέρει η οργάνωση.

«Η έρευνα πρέπει να καθορίσει τις αιτίες, τις συνθήκες και την ώρα του θανάτου, τον υπεύθυνο και κάθε πρακτική που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τον θάνατο», τόνισε το Παρατηρητήριο.

Από την άλλη, εντολή για έρευνα έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διακριβωθεί αν ο θάνατος του Ντένγκιρ την περασμένη εβδομάδα οφειλόταν σε βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς.

Η δικηγόρος της οικογένειας του εκλιπόντος νεαρού δήλωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστών αν και είναι πεπεισμένη ότι πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη.

«Προσωπικά είμαι βέβαιη ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από τα βασανιστήρια, αλλά αναμένω τα αποτελέσματα της νεκροψίας», είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χρήση βασανιστηρίων παραμένει πολύ διαδεδομένη πρακτική στις φυλακές της Τυνησίας.