Όπως τόνισε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Ρωσία είναι de jure και de facto διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε ως σχόλιο πάνω στην άποψη που εξέφρασε ένας εκ των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν μπορεί να θεωρείται διάδοχος «των διώξεων και των τρομοκρατικών ενεργειών» της σοβιετικής εξουσίας.

«Αυτή είναι η άποψη του δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπάρχει πρακτική της δημοσιοποίησης παρόμοιων απόψεων. Στην περίπτωση αυτή δεν την σχολιάζουμε , ξεκινάμε από το ότι η Ρωσία είναι de jure και de facto διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Κρεμλίνο προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία έγραψε ότι ο δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Κονσταντίν Αρανόφσκι, θεωρεί ότι η Σοβιετική Ένωση «ήταν ένα κράτος που δημιουργήθηκε παράνομα», ότι η Ρωσία δεν μπορεί να θεωρείται διάδοχος «των διώξεων και των τρομοκρατικών ενεργειών» της σοβιετικής εξουσίας και ότι είναι ένα κράτος «που δεν εμπλέκεται σε εγκλήματα ολοκληρωτισμού».