«Συγγνώμη που υπήρξαμε ρατσιστές»

Ηχηρό mea culpa από τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας


ΚΟΣΜΟΣ
4:24
13/02/2020
«Συγγνώμη που υπήρξαμε ρατσιστές»
4
loading

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών που ζουν στον κόσμο, δήλωσε σε μια γενική σύνοδο της Αγγλικανικής Εκκλησίας ότι η Εκκλησία ήταν «βαθιά και θεσμικά ρατσιστική», ζητώντας συγγνώμη από τις μειονότητες για τις διακρίσεις που υπέστησαν.

«Βλάψαμε την Εκκλησία, βλάψαμε την εικόνα του Θεού και κυρίως βλάψαμε εκείνους που θυματοποιήσαμε, συχνά ασυνείδητα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, κάνοντας λόγο για «ντροπή» και ζητώντας «συγνώμη».

Ενωμένη στη γενική σύνοδο, η Αγγλικανική Εκκλησία ψήφισε «ομόφωνα» χθες να «ζητήσει συγνώμη για το συνειδητό και ασυνείδητο ρατσισμό που υπέστησαν αμέτρητοι μαύροι Αγγλικανοί, Ασιάτες και άλλες εθνοτικές μειονότητες το 1948 και στα χρόνια που ακολούθησαν, ενώ αναζητούσαν ένα πνευματικό σπίτι» στην Εκκλησία, ανέφερε μια ανακοίνωση.

Τον Ιούνιο του 1948, το πλοίο Empire Windrush είχε μεταφέρει περίπου 500 πολίτες της Κοινοπολιτείας, κυρίως από την Καραϊβική στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας, σηματοδοτώντας την αρχή της γενιάς «Windrush». Συνολικά, περίπου 500.000 άνθρωποι από τις Δυτικές Ινδίες ταξίδεψαν για να βοηθήσουν ως Βρετανοί πολίτες στην ανοικοδόμηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο αιδεσιμότατος Άντριου Μούγκτιν Μάμπι αφηγήθηκε πως η οικογένεια ενός από τους ενορίτες του, στους οποίους είχε απαγορευτεί η πρόσβαση σε εκκλησία στο νότιο Λονδίνο το 1961 «λόγω του μαύρου χρώματος του δέρματός τους», «υπέφερε από ένα φρικτό και ταπεινωτικό ρατσισμό που εξακολουθεί να επηρεάζει τη σχέση του σήμερα με την Εκκλησία».

Καταγγέλλοντας ένα «σκάνδαλο», ο αιδεσιμότατος ζήτησε «έμπρακτη αλλαγή», τονίζοντας ότι το πρόβλημα «δεν αφορά μόνο το παρελθόν της Εκκλησίας».

Το Συμβούλιο των Αρχιεπισκόπων έχει ζητήσει επισήμως να διεξαχθεί έρευνα για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης στην Αγγλικανική Εκκλησία.

Ένα πρόσωπο εκτός της Εκκλησίας θα διοριστεί επίσης για να «εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την φυλή και την εθνότητα στην Εκκλησία» με στόχο «την αύξηση της συμμετοχής και της εκπροσώπησης των Μαύρων Αγγλικανών, Ασιατών και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Πρωινος

  Και. Ο. Θεός. Τους

 2. avatar Ch08:19-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Ιησού. Μεγάλη υπόθεση, να ζητήσει συγγνώμη ο άνθρωπος από τον συνάνθρωπο του. Και ευλογημένη η ώρα, να καταλάβει τα λάθη του, και να ζητήσει συγχώρεση από τον Ίδιο τον Θεό. Και φυσικά ανεξοδα, χωρίς δώρα προς τον Θεό. Διότι ο Θεός, ζήτα μόνο να του δώσουμε την καρδιά μας. Στη προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο για την εκκλησία της Αγγλίας, αλλά για όλες τις χιλιάδες εκκλησίες, που είναι σε όλη την γη, και φέρουν το όνομα του Ιησού Χριστό, να ζητήσουν ένα πραγματικό, εκ καρδιας συγνώμη, για τις διδασκαλίες τους, που είναι Μακριά από την Αλήθεια, την Οδό του Κυρίου, την Διδασκαλία Του. Και να επιστρέψουν Στην Αφαιτηρια, την Ημερα που ο Απόστολος Πέτρος έκανε το κήρυγμα, και επάνω στο Θεμέλιο που είναι ο Ιησούς Χριστός,άρχισε να οικοδομει, την Εκκλησία του Ιησού Χριστού.

 3. avatar Δεν είσασταν εσείς ρατσιστές

  Εκείνοι ήταν μαύροι.

 4. avatar παλι θα τους χρησιμοποιησουν…..

  τοτε ως σκλαβους,τωρα ως....πελατες σκλαβους.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει