Τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο Ιράκ, στην πλειονότητά τους σε μια σειρά επιθέσεων οι οποίες είχαν στόχο κυρίως σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, δήλωσαν ιατρικές πηγές και αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Στη Βαγδάτη και στα προάστιά της τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 110 τραυματίστηκαν σε 10 αλλεπάλληλες επιθέσεις, εννέα εκ των οποίων έγιναν με παγιδευμένα αυτοκίνητα, με την πιο αιματηρή να σημειώνεται σε μια αγορά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Στην Μοσούλη, 350 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, 14 άνθρωποι —πολίτες και στρατιωτικοί— σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο στρατιωτικούς που περίμεναν σε μια τράπεζα για να πληρωθούν, δήλωσαν ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων και ένας γιατρός. Λίγο αργότερα άλλη μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο ένα στρατόπεδο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν 8 πρόσωπα. Επίσης στην Μοσούλη, ένοπλοι σκότωσαν δέκα στρατιωτικούς οι οποίοι δεν ήταν ένστολοι κι έναν πολίτη σε δύο χωριστές επιθέσεις.

Νοτιότερα, δύο σιίτες δολοφονήθηκαν στην Μουκνταντίγια, κοντά στην Μπακούμπα. Στην ίδια περιοχή, ένας φύλαρχος σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο όχημά του.

Νότια της πρωτεύουσας, σπίτια στην Τζαάρα, μια περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, επλήγησαν από όλμους, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οκτώ να τραυματιστούν.

Οι νέες επιθέσεις προστίθενται στο χειρότερο κύμα βίας που έχει γνωρίσει το Ιράκ τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η χώρα μοιάζει να ολισθαίνει σε μια σύγκρουση θρησκευτικού χαρακτήρα ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες και καθώς ο πόλεμος στη γειτονική Συρία δημιουργεί φόβους εξάπλωσης της σύρραξης.

Οι σημερινές επιθέσεις αύξησαν τον απολογισμό των νεκρών σε πάνω από 650 τον Οκτώβριο και πάνω από 5.350 από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει πληροφοριών από ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.