Στους 637 έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κοροναϊό, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 31.211, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με χρόνια έλλειψη ειδικών στολών, μασκών και γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας, ενώ μεγάλο είναι το ζήτημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιβάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τρία κρουαζιερόπλοια, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα.

Πρόκειται για όσους αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα με τα πλοία Diamond Princess που βρίσκεται στην Ιαπωνία, το World Dream στο Χονγκ Χονγκ και το Westerdam που πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, με το όνειρό τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς οι στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς έχουν δώσει τη θέση τους στην αγανάκτηση και τον φόβο. Ο συνολικός αριθμός αγγίζει τις 9.000 (πάνω από 8.800).

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, που επικαλούνται ιατρικές πηγές από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού πάνω στο αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο έχει ανέβει στα 61. Πάνω στο Diamond Princess βρίσκονται πάνω 3.700 επιβαίνοντες (περίπου 2.600 επιβάτες και 1.100 μέλη πληρώματος).

 

Το πλοίο βρίσκεται σε καραντίνα από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση για τις επόμενες 14 ημέρες. Οι 61 ασθενείς ήδη άρχισαν να απομακρύνονται, προκειμένου να μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες σε νοσοκομεία της ιαπωνικής πόλης. Όσοι έχουν μείνει μέσα προσπαθούν να… κερδίσουν τον χρόνο, κάνοντας βόλτες στα καταστρώματα. Όλοι τους φορούν μάσκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Την ίδια ώρα στο Χονγκ Κονγκ, οι 3.600 επιβαίνοντες του World Dream βρίσκονται εδώ και τρεις ημέρες σε καραντίνα. Κάποια άτομα που είχαν βρεθεί πριν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Τρία από τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το πλοίο και λαμβάνουν νοσοκομειακή θεραπεία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παραμείνουν εκεί, «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Westerdam, στο επιβαίνουν περισσότερα από 1.500 άτομα, που απέπλευσε από τη Σιγκαπούρη στις 16 Ιανουαρίου για μια κρουαζιέρα 30 ημερών και τώρα πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, με στόχο να βρει λιμάνι για να δέσει. Το πλοίο αναχώρησε την 1η Φεβρουαρίου από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τις Φιλιππίνες, ωστόσο οι Αρχές της τελευταίας άναψαν απαγορευτικό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο πλοίο να πιάσει προσωρινά λιμάνι στην Ταϊβάν. Αλλά, χθες (06/02) οι Αρχές της χώρας  ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον τον ελλιμενισμό στα εδάφη της, λόγω φόβων για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η λύση του απόπλου. Το κρουαζιερόπλοιο κατευθύνθηκε προς Ταϊπέι, αλλά και εκεί απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός του.

Καλύτεροι ήταν η μοίρα για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Carribean το οποίο έχει ελλιμενιστεί στο Νιού Τζέρσι. Περίπου 24 άνθρωποι ελέγχονται ως ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού και οι τέσσερις από αυτούς στάλθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις, ωστόσο οι υπόλοιποι… τη γλίτωσαν, καθώς το συμβάν θεωρείται «κάτω του χαμηλού κινδύνου».

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και στις κρουαζιέρες λόγω κοροναϊού

«Η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών κρουαζιέρας και των πληρωμάτων είναι και παραμένει η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA και τα μέλη της, τα οποία, μαζί, εκπροσωπούν πάνω από το 90% της παγκόσμιας επιβατικής χωρητικότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον κοροναϊό και τον αντίκτυπο στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2020, τα μέλη της CLIA απαγορεύουν την επιβίβαση σε όλα τα άτομα που έχουν ταξιδέψει από την Κίνα, έχουν επισκεφτεί ή έχουν περάσει μέσω αερολιμένα από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου, μέσα σε διάστημα 14 ημερών πριν από την επιβίβαση τους.

  • Επίσης, απαγορεύεται η επιβίβαση σε όλα τα άτομα που, μέσα σε 14 μέρες πριν από την επιβίβαση τους, έχουν έρθει σε επαφή, έχουν βοηθήσει οποιονδήποτε που έχει διαγνωστεί ή ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό ή που είναι υπό ιατρική παρακολούθηση για πιθανό κρούσμα κοροναϊού.
  • Θα πραγματοποιούνται επίσης εξονυχιστοί έλεγχοι πριν από την επιβίβαση για λόγους πρόληψης, ενώ θα δοθεί η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη σε οποιονδήποτε φέρει συμπτώματα του κοροναϊού.

Όπως τονίζεται, σε συντονισμό με τις εταιρείες κρουαζιέρας, τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τις ρυθμιστικές αρχές, η CLIA και τα μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του κοροναϊού και θα τροποποιούν αυτές τις πολιτικές αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή για την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.

«Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι από τους πιο καλά εξοπλισμένους και έμπειρους για τη διαχείριση και την παρακολούθηση των συνθηκών υγείας των επιβαινόντων, με μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης επιδημιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, τα κρουαζιερόπλοια είναι εφοδιασμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις και γιατρούς διαθέσιμους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, για την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε περίπτωση ασθένειας και για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών», τονίζεται στην ανακοίνωση.