Τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Γερμανία Τζον Έμερσον κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε προκειμένου να συζητήσουν τις πληροφορίες που έφτασαν στο Βερολίνο για ενδεχόμενη παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να ζητά διευκρινίσεις για το ένα παρακολουθείτο το τηλέφωνό της από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος τη διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν παρακολουθούν το τηλέφωνό της.

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης θα διατυπωθεί με σαφήνεια», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της σημερινής συνάντησης.

Χθες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατέστησε σαφές ότι στον βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες, αποδοκιμάζει απερίφραστα τέτοιου είδους πρακτικές και τις θεωρεί απαράδεκτες. Ζήτησε δε ενημέρωση για το εύρος των παρακολουθήσεων στην Γερμανία, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει θέσει το Βερολίνο εδώ και μήνες. Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε την Καγκελάριο ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν την επικοινωνία της».

Το γεγονός ότι η αναφορά των Αμερικανών γίνεται για το παρόν και το μέλλον αλλά όχι για το παρελθόν έχει προκαλέσει σχόλια τόσο από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης όσο και από τον Τύπο. Τα περισσότερα δημοσιεύματα διερωτώνται κατά πόσο η νέα αποκάλυψη θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις, ενώ η εφημερίδα «Bild» υποστηρίζει ότι και ο ίδιος ο Ομπάμα είναι εκνευρισμένος με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που είχε συσταθεί προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων Τόμας Όπερμαν δήλωσε σήμερα ότι «όποιος παρακολουθεί την Καγκελάριο, παρακολουθεί επίσης και τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι «η δραστηριότητα των ΗΠΑ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και, προφανώς, από κάθε δημοκρατικό έλεγχο». Προανήγγειλε δε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για σήμερα το απόγευμα.