Η υγεία των εννιά μεταλλωρύχων που μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί από το ορυχείο Σαν Χοσέ στη νότια Χιλή είναι «αρκετά καλή», δήλωσε σήμερα ο χιλιανός υπουργός Υγείας Τζέιμι Μάναλιχ.

Σε γενικές γραμμές πάσχουν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, όμως οι γιατροί δεν ανησυχούν.

«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αναρρώσει ικανοποιητικά έπειτα από λίγη ξεκούραση χωρίς να χρειαστεί να τους χορηγηθούν φάρμακα», δήλωσε ο Μάναλιχ στους δημοσιογράφους.

Οι πρώτοι δύο μεταλλωρύχοι που βγήκαν στην επιφάνεια της γης, ο Φλορένσιο Άβαλος και ο Μάριο Σεπούλβεδα, έχουν ήδη εξεταστεί από δερματολόγο και οφθαλμίατρο στο νοσοκομείο της πόλης Κοπιάπο, ενώ έκαναν και ακτινογραφίες.

«Όλα πάνε εξαιρετικά καλά», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Μάναλιχ επισήμανε πάντως ότι μερικοί μεταλλωρύχοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους και ο Μάριο Γκόμεζ, δεν έχουν βγει ακόμα στην επιφάνεια.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες ούτε με εκείνους», πρόσθεσε ο Μάναλιχ, ενώ υπογράμμισε πως «τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα απ΄ότι τα είχαμε σχεδιάσει».

Οι μεταλλωρύχοι που παραμένουν στο ορυχείο είναι κουρασμένοι, όπως δήλωσε υπουργός, κυρίως επειδή έχουν κοιμηθεί λιγότερο τις τελευταίες ημέρες, ενώ αντιμετωπίζουν πολύ καλά την επιχείρηση διάσωσης παρόλο που αρκετοί θα παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια της γης για ακόμα 24 ώρες.

Ο θαλαμίσκος Φοίνικας δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα. Στη μέση της νύχτας της έγινε μία συντήρηση, «αλλά δεν έχει υποστεί βλάβες» και τα συστήματα επικοινωνίας του λειτουργούν πολύ καλά, υπογράμμισε ο υπουργός.