Ο δωδέκατος από τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί στα έγκατα της γης στο ορυχείο σαν Χοσέ της Χιλής από τις 5 Αυγούστου είναι ο Έντισον Πένα, 34 ετών.

Μεταφέρθηκε σώος στην επιφάνεια της γης στις 16.12 ώρα Ελλάδας. Έκανε όπως και οι 11 άλλοι μεταλλωρύχοι το ταξίδι των 15 λεπτών προς την επιφάνεια της Γης, από βάθος 622 μέτρων μέσα στον στενό μεταλλικό κλωβό.

«Σας ευχαριστώ που πιστέψατε ότι είμαστε ζωντανοί», δήλωσε ο μεταλλωρύχος στον πρόεδρο της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, που τον υποδέχτηκε στην επιφάνεια. Προηγουμένως, εμφανώς συγκινημένος, κράτησε για αρκετή ώρα στην αγκαλιά του την αγαπημένη του.

Ο Έντισον Πένα ήταν ένας από τους μεταλλωρύχους του οποίου το ηθικό ήταν εύθραυστο και είχε εκφράσει τις δυσκολίες του να αντέξει τον εγκλεισμό στις επιστολές του προς την οικογένειά του.

Ο Πένα είναι φανατικός θαυμαστής του Ελβις Πρίσλει και ενώ βρισκόταν εγκλωβισμένος στο ορυχείο είχε λάβει συλλογές με όλα τα τραγούδια του «Βασιλιά», μια αφίσα του, καθώς και πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από την οικογένειά του που του έλεγαν ότι σύντομα θα γίνει πιο διάσημος από τον Έλβις.