Στον ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό από το 2013 από τότε δηλαδή που ανέλαβε την εξουσία προχώρησε σήμερα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.

Η πρωθυπουργός άλλαξε στο χαρτοφυλάκιο τα δύο τρίτα των υπουργών της με την ελπίδα να βελτιώσει τις προοπτικές του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τους Συντηρητικούς.

Η κυβέρνηση της Σόλμπεργκ έχασε αυτή την εβδομάδα την πλειοψηφία της στη βουλή μετά την αποχώρηση του δεξιού Κόμματος της Προόδου εξαιτίας της απόφασης των νορβηγικών αρχών να επαναπατρίσουν μία γυναίκα από τη Συρία που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.

Αν και το Κόμμα της Προόδου δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει να στηρίζει τη Σόλμπεργκ στην πρωθυπουργία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κεντροαριστερά κόμματα στη Νορβηγία προηγούνται κατά πολύ στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Το καινούργιο υπουργικό συμβούλιο μετρά 20 υπουργούς από 22, ενώ 13 υπουργεία θα αλλάξουν χέρια, ανάμεσά τους τα υπουργεία Οικονομικών, Πετρελαίου και Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Μεταφορών.

Ο βετεράνος βουλευτής των Συντηρητικών Γιάν Τόρε Σάνερ ορίστηκε υπουργός Οικονομικών, μετακινούμενος από το υπουργείο Παιδείας. Επίσης η 33χρονη Τίνα Μπρου, ένα ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, θα αναλάβει το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας.