Σε δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Κάθριν Άστον θα συναντηθούν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Η κ. Άστον κάλεσε σε συνάντηση τους κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι μετά την όξυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας λόγω της απόφασης των αρχών του Κοσόβου να απαγορεύσουν σε αξιωματούχους της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Σερβίας, να επισκέπτονται το Κόσοβο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου.

Ο κ. Ντάτσιτς ανήγγειλε ότι σε περίπτωση που η απαγόρευση παραμείνει σε ισχύ θα αποσυρθεί από το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών και οι αξιωματούχοι του Κοσόβου διεμήνυσαν ότι η απόφασή τους είναι αμετάκλητη.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε χθες ότι η απαγόρευση είναι «πρωτοφανές σκάνδαλο» και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να έχει υπογράψει τη συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων και να μην μπορεί να πάει στο Κόσοβο και να ενθαρρύνει τους Σέρβους να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο Χασίμ Θάτσι την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η απαγόρευση της άφιξης του κ. Ντάτσιτς ήταν «αυτόνομη απόφαση στο πλαίσιο των συνταγματικών και νομικών εξουσιών της κυβέρνησης» της Πρίστινας και ο αναπληρωτής του, Χαϊρεντίν Κούτσι υπογράμμισε ότι οι επισκέψεις που έχουν πολιτικό ή κομματικό χαρακτήρα δεν θα επιτρέπονται.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ μέχρι τώρα προσεκτικά απέφυγαν να σχολιάσουν τη διαμάχη δημόσια, αν και φαίνεται ότι διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις.