Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τα μέλη του Κογκρέσου ότι η εφαρμογή των ισχυουσών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα συνεχιστεί, τους ζήτησε όμως να μην εγκρίνουν νέες κυρώσεις προς το παρόν, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία.

«Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σθεναρά τις κυρώσεις οι οποίες τελούν σε ισχύ, εξερευνώντας παράλληλα την πιθανότητα εξεύρεσης μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων» στην διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικά θέματα Ουέντι Σέρμαν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας.

«Καταστήσαμε σαφή τη θέση μας: μόνο σαφή κι επαληθεύσιμα μέτρα μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για χαλάρωση των κυρώσεων» που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, επέμεινε η Σέρμαν, η οποία ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία).

Η επόμενη συνάντηση —η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη— της ομάδας 5+1 με το Ιράν είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Γενεύη την 15η και την 16η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το Κογκρέσο συζητά ενδεχόμενες νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, η οποία ήδη πλήττεται από σειρά σκληρών μέτρων που επιβάλλουν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Όσον αφορά το νομοσχέδιο το οποίο τελεί υπό συζήτηση (στο Κογκρέσο), θεωρούμε ότι θα ήταν χρήσιμο όλοι εσείς να επιτρέψετε τουλάχιστον να γίνει πρώτα αυτή η συνάντηση της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, πριν εξετάσετε την επιβολή νέων κυρώσεων», ανέφερε η Σέρμαν ερωτηθείσα σχετικά από τους γερουσιαστές.

Ακόμη είπε ότι διεμήνυσε στους Ιρανούς κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτεμβρίου πως το αμερικανικό Κογκρέσο «πρόκειται να ακούσει» με προσοχή όσα θα προτείνει η Τεχεράνη στη Γενεύη.

Επικαλούμενη τη συζήτησή της με Ιρανούς αξιωματούχος η Σέρμαν είπε ότι τους είπε πως «εάν δεν έλθετε την 15η και την 16η Οκτωβρίου με ένα συγκεκριμένο, επαληθεύσιμο σχέδιο, το Κογκρέσο πρόκειται να αναλάβει δράση και εμείς θα την υποστηρίξουμε». Απευθυνόμενη στους γερουσιαστές, η υφυπουργός πρόσθεσε ότι “ελπίζω να αφήσετε χρόνο για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις” στη Γενεύη.

Ακόμη, η Σέρμαν επισήμανε ότι η εφαρμογή των κυρώσεων που τελούν σε ισχύ σε βάρος του Ιράν «δυσχεραίνεται σε σημαντικό βαθμό» από την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους εξαιτίας της διένεξης στο Κογκρέσο σχετικά με τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ, καθώς διάφορες υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπολειτουργούν.

Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Τόκιο, είπε ότι η κυβέρνηση του Ιράν θα κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να εξαπατήσει την διεθνή κοινότητα.