Σύροι αντάρτες και μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα συγκρούστηκαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν ακτιβιστές, σε ένα ξέσπασμα βίας ενδεικτικό των σοβαρών διαφορών μεταξύ των ομάδων που μάχονται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, έθεσε υπό τον έλεγχό της την παραμεθόρια πόλη Αζάζ τον προηγούμενο μήνα, εκδιώκοντας αντίπαλες ομάδες των σύρων εξεγερμένων και αναγκάζοντας την Τουρκία να κλείσει ένα συνοριακό φυλάκιο περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, που επιθυμεί να εντάξει τη Συρία σε ένα ευρύτερο κράτος που θα κυβερνάται με βάση τον ισλαμικό νόμο, έχει έκτοτε διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης, ενώ συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει περιοδικά μεταξύ των μαχητών του και της ταξιαρχίας Βόρεια Καταιγίδα, τους μαχητές της οποίας έχουν απωθήσει στα περίχωρα της πόλης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι σφοδρές συγκρούσεις επαναλήφθηκαν σήμερα μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε προελαύνουν προς τις βάσεις και τα σημεία ελέγχου της Βόρειας Καταιγίδας κοντά στο πέρασμα προς την Τουρκία και σε χωριά στα περίχωρα της Αζάζ.

Οι σύροι εξεγερμένοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν διχαστεί από εσωτερικές αντιπαλότητες, κυρίως λόγω των αντικρουόμενων ιδεολογιών τους, αλλά συχνότερα για τα εδάφη,τη λεία και τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και του λαθρεμπορίου.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, που έχει επίσης παρουσία στη γειτονική χώρα, έχει μεγάλο αριθμό ξένων μαχητών, πολύ σημαντικότερο από αυτόν που συμμετέχουν σε άλλες ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία.