Για πολλούς αποτέλεσε απροσδόκητη η επιλογή του για τη θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, μετά την παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Άλλωστε, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ήταν ένας ελάχιστα γνωστός άνθρωπος στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη, όπως επισημαίνουν τα ξένα ΜΜΕ, ο οποίος από το 2010 ηγείται της υπηρεσίας αυτής και από την αρχή της καριέρας του έχει εργαστεί στην κυβέρνηση με αντικείμενο την είσπραξη των φόρων.

Ο 53χρονος Μισούστιν έχει αποσπάσει επαίνους για τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής διαδικασίας και περισσότερο για τον διπλασιασμό των εσόδων από τους φόρους την τελευταία δεκαετία με σχεδόν 298 δισ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου χρόνου.

Η πλειονότητα των εσόδων αυτών προέρχεται από φόρους του τεράστιου ενεργειακού τομέα, αλλά ένα αυξανόμενο μερίδιό τους προέρχεται πλέον και από άλλες μορφές φορολόγησης έπειτα από μια προσπάθεια για αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων.

Παρά τις επιτυχίες αυτές όμως, το όνομά του δεν είχε εμφανιστεί σε κάποιο κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την έκπληξη…

«Ο Μισούστιν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, ούτε είναι δημοφιλής στο εκλογικό σώμα και δεν ανήκει στο στενό κύκλο του Πούτιν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τατιάνα Στανόβαγια, ακαδημαϊκός στο Κέντρο Carnegie της Μόσχας. Η ίδια εκτιμά ότι εκείνος δεν είναι πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν όταν λήξει η θητεία του Πούτιν το 2024.

Η Ρωσία είχε και στο παρελθόν πρωθυπουργό κάποιον τεχνοκράτη, ακόμη από την εποχή που ο Πούτιν προσπαθούσε να εδραιώσει την εξουσία του μετά το 2000. «Ο Μισούστιν μοιάζει πολύ με τους τεχνοκράτες πρωθυπουργούς… στις αρχές του 2000», σχολίασε η Στανόβαγια.

Λάτρης του χόκεϊ επί πάγου όπως και ο Πούτιν

Όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, ο Μισούστιν είναι λάτρης του χόκεϊ επί πάγου και είναι μέλος του συμβουλίου της ομάδας χόκεϊ επί πάγου ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου.

Σπούδασε μηχανικός, αλλά το 1998 εντάχθηκε στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία και επί μια πενταετία διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογία. Αποφοίτησε το 1989 από τη σχολή που σήμερα φέρει την ονομασία Κρατικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας STANKIN και, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, έχει διδακτορικό στα Οικονομικά.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι το τεχνολογικό του υπόβαθρο συνέβαλε στην επιτυχία του να εισαγάγει στην ψηφιακή εποχή το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας. Οι πληρωμές τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις έχουν γίνει απλούστερες και βασίζονται σε μια κυρίως διαδικτυακή διαδικασία.

Επίσης, η ψηφιοποίηση έχει οδηγήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας με πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν ξεκινήσει να καταβάλλουν φόρους.

Γεννημένος στη Μόσχα το 1966, ο Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς Μισούστιν εργάστηκε το 2008 ως επικεφαλής της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας UFG, η οποία την εποχή εκείνη συνεργαζόταν με την γερμανική Deutsche Bank.

Το 2018 ο Μισούστιν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Vedomosti ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. «Αλλά, αν η μοίρα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο για μένα, θα εργαστώ στις καινοτομίες, με νέες τεχνολογίες, στον ίδιο τομέα όπου εργαζόμουν πάντα: στη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία», είχε προσθέσει.

Παντρεμένος και πατέρας τριών γιων βρισκόταν το 2015, σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του Forbes, στην 54η θέση των πιο καλοπληρωμένων αξιωματούχων με εισοδήματα περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύζυγός του την ίδια περίοδο είχε δηλώσει έσοδα πάνω από 694.000 ευρώ.

Θήτευσε ως ειδικός στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών την περίοδο του 1990 στο International Computer Club που, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, είχε στόχο να προσελκύσει «προηγμένες δυτικές τεχνολογίες πληροφοριών στη Ρωσία».

Ο πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης, Γκενάντιι Γκουντκόφ, τον χαρακτήρισε «έναν νέο απρόσωπο αξιωματούχο χωρίς φιλοδοξίες», ο οποίος ενσαρκώνει ένα σύστημα «που βλάπτει την οικονομία», ενώ ο αναλυτής Γκλεμπ Παβλόφσκι, ένας πρώην σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι ο Μισούστιν είναι «ένας εξαιρετικός γραφειοκράτης, με την απόλυτη έννοια του όρου».