Η κυβέρνηση της Ρωσίας υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία επιβεβαίωσε την καταδίκη του λαθρέμπορου όπλων Βίκτορ Μπουτ καταδεικνύει ότι η υπόθεση σε βάρος του Ρώσου αυτού υπηκόου είναι άδικη και έχει πολιτικά υποκινούμενη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Φυσικά η απόφαση αυτή (μας) προκαλεί βαθιά απογοήτευση», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κονσταντίν Νταλγκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Νωρίτερα ένα ομοσπονδιακό εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του Μπουτ για συνωμοσία με σκοπό την δολοφονία Αμερικανών.

Το ομοσπονδιακό εφετείο της 2ης περιφέρειας, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μπουτ, ο οποίος υποστήριζε ότι αποτελεί το θύμα ενός εκδικητικού διωγμού και ότι δεν υπάρχει καμιά νομική εύλογη αιτία για να διωχθεί.

Ο Μπουτ εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών μετά την καταδίκη του για συνωμοσία με σκοπό να πωλήσει όπλα σε ανθρώπους οι οποίοι νόμιζε ότι ήταν Κολομβιανοί αντάρτες που σκόπευαν να σκοτώσουν στρατιώτες των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν Αμερικανοί πράκτορες.

Η υπόθεσή του προκαλεί τριβές στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα, η οποία ζητεί να αφεθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του ο Μπουτ, άλλοτε αξιωματικός της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας.