Ο απολογισμός των νεκρών από τη σφαγή, η οποία φέρεται ότι διαπράχθηκε σε ένα αλαουιτικό χωριό στην κεντρική Συρία, αυξήθηκε σε 22, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, όπως ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση σήμερα.

Η μειονότητα των αλαουιτών, στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ του καθεστώτος, είναι ένα παρακλάδι του σιιτικού ισλάμ τα μέλη του οποίου γίνονται όλο και πιο συχνά στόχος των ισλαμιστών ανταρτών.

Η αντιπολίτευση που μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ τα τελευταία δυόμισι χρόνια κυριαρχείται από τους σουνίτες.

Μαχητές του λεγόμενου Μετώπου αλ Νόσρα, το οποίο θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, σκότωσαν 16 αλαουίτες και έξι Βεδουίνους Άραβες την Τρίτη, αφού έκαναν έφοδο στο χωριό Μακσάρ αλ Χισάν, ανατολικά της πόλης Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αντιτίθεται στον Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι επτά γυναίκες, τρεις άνδρες πάνω από 65 ετών και τέσσερα παιδιά κάτω των 16 ετών, επικαλούμενο κατοίκους και ιατρικές πηγές.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, είπε ότι τα θύματα εκτελέστηκαν μέσα στα σπίτια τους και ότι δεν ήταν μέλη κάποιας παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία να δρα υπέρ της κυβέρνησης Άσαντ. Αντικαθεστωτικοί στην Χομς είχαν πει χθες ότι όλα τα θύματα ανήκαν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ένοπλες ομάδες που φέρονται να συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» για να πάρουν εκδίκηση, όπως λένε, για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι. Η αντιπολίτευση και δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τις δυνάμεις του Άσαντ για την επίθεση αυτή.

Οι περισσότερες από τις επιθέσεις αντιποίνων έχουν σημειωθεί σε περιοχές όπου κατοικούν αλαουίτες.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το χωριό αυτό την Τετάρτη, σκοτώνοντας πολυάριθμους αντάρτες, που σύμφωνα με την ίδια πηγή ήταν κυρίως ξένοι μαχητές.