«Καταστρατήγηση της δικαιοσύνης» καταγγέλλει σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (MSF), αναφερόμενη στην καταδίκη σε θάνατο, έπειτα από δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία, 5 Σαουδαράβων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη δίκη αυτή δεν έγιναν σεβαστές «οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαιοσύνης» και η καταδίκη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί «μέσο για να σιωπήσουν για πάντα μάρτυρες της δολοφονία» του δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, προσθέτει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης προάσπισης των δημοσιογράφων Κριστόφ Ντελουάρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 5 Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά δύο από τους βασικούς υπόπτους, ο Σαούντ αλ Καχτάνι, πρώην στενός σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, αθωώθηκαν.

«Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για τις διακρίσεις που έγιναν στις αποφάσεις αυτές», συνέχισε ο Κριστόφ Ντελουάρ. «Ελπίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα επανορθώσει με μια έφεση που θα γίνει δημοσίως, και αποδείξεις. Με την απονομή δικαιοσύνης με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκατασταθεί η εικόνα του βασιλείου», επισήμανε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας, το δικαστήριο του Ριάντ που είχε αναλάβει την υπόθεση πραγματοποίησε συνολικά 9 ακροαματικές διαδικασίες παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, όπως και συγγενών του Κασόγκι.