Οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην ταυτίσει τη συριακή κρίση με το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και να θυμηθεί ότι το ουσιώδες είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι», ενώ οι πρόσφυγες ανέρχονται σε «πολλά εκατομμύρια».

«Γίνονται σφαγές, υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, 200.000 κρατούμενοι βασανίζονται καθημερινά. Πρέπει να θυμηθούμε τα βασικά και κυρίως να μην εξισώνουμε τη συριακή κρίση με το θέμα των χημικών όπλων», είπε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι ο Μόνζερ Μάχους, ο πρεσβευτής του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στη Γαλλία.

«Υπήρχε μια απόφαση για επέμβαση (στη Συρία) αλλά τα δεδομένα άλλαξαν πλήρως. Η πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο είναι δώρο εξ ουρανού ώστε να αποφύγει το καθεστώς της Δαμασκού τις αεροπορικές επιδρομές», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «χειραγώγηση» εκ μέρους της Συρίας και της Ρωσίας.

Ο Μάχους κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού για την προστασία του συριακού πληθυσμού. «Το να δίνετε όπλα (στους αντάρτες), αυτά τα όπλα που έτσι κι αλλιώς δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια τους, δεν αρκεί πλέον», τόνισε.

Ο αντικαθεστωτικός Μισέλ Κίλο, ένας χριστιανός επικεφαλής μιας φιλελεύθερης, λαϊκής συνιστώσας εντός του Εθνικού Συνασπισμού, υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για μια ξένη επέμβαση στη Συρία, αλλά κατηγόρησε τις χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ότι «κάνουν πίσω». «Θέλουν να πάμε στη Γενεύη (για τις ειρηνευτικές συνομιλίες) αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν στο καθεστώς να εξαπολύει επιθέσεις με χημικά», τόνισε.

Το πολιτικό γραφείο του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη για να υιοθετήσει μια κοινή θέση όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή κρίση.