Τα τραγικά τελευταία λόγια ενός από τους πιλότους που σκοτώθηκε σε συντριβή φορτηγού αεροπλάνου στο Χιούστον σε πτήση για λογαριασμό της Amazon νωρίτερα μέσα στη χρονιά ήταν: «Θεέ μου, έχεις την ψυχή μου» σύμφωνα με την ανατριχιαστική απομαγνητοφώνηση του μαγνητοφώνου του πιλοτηρίου.

Όπως αναφέρει η New York Post, ο πιλότος Ricky Blakely, ο Conrad Jules Aska και ο Sean Archuleta σκοτώθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου, όταν το Boeing 767 της Atlas Air έπεσε στον κόλπο Trinity Bay λίγες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Χιούστον του Τέξας.

Δευτερόλεπτα αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας άλλαξαν τη διαδρομή του αεροσκάφους με βιασύνη, το πλήρωμα άρχισε να χάνει τον έλεγχο κοντά στο αεροδρόμιο Bush Intercontinental.

Ο Aska, που είχε ιστορικό αποτυχιών σε τεστ πτήσεων, ενδέχεται να σκέφτηκε λανθασμένα ότι είχε προκληθεί απώλεια στήριξης στο αεροσκάφος όταν η «μύτη» του στρεφόταν ψηλά, οπότε το τράβηξε απότομα προς τα κάτω ενώ ο κυβερνήτης πάλευε να το κατευθύνει προς τα πάνω.

Έδωσε μάλιστα ώθηση απογείωσης χωρίς να το πει στον Blakely, προκαλώντας πανδαιμόνιο στο πιλοτήριο, σύμφωνα με τις αναφορές για το δυστύχημα.

«Ω, πού είναι η ταχύτητά μου, η ταχύτητά μου» είπε ο Aska, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση. «Χάνουμε στήριξη».

Διάφοροι ήχοι από χτυπήματα ακούγονταν στο πιλοτήριο ενώ το αεροπλάνο έχανε απότομα ύψος με τον αυτόματο πιλότο να ενεργοποιείται πριν το ηχητικό αρχείο να σταματήσει να λειτουργεί.

«Θεέ μου, δείξε μου έλεος» είπε ο Aska, δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση ενώ ο Archuleta ουρλιάζει προς τον πιλότο να τραβήξει προς τα πάνω το αεροπλάνο.

«Θεέ μου, έχεις την ψυχή μου» είπε ο Aska καθώς το αεροσκάφος προσέκρουε στον βαλτώδη κόλπο, σκορπίζοντας τα δέματα και τα συντρίμμια.

Τηλεφώνημα έκτακτης ανάγκης δεν έγινε ποτέ από την πτήση.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο Aska δεν είχε αποκαλύψει όλο το επαγγελματικό του ιστορικό όταν προσελήφθη από την Atlas Air, παραλείποντας δύο δουλειές του από τις οποίες είχε διωχθεί επειδή δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την εκπαίδευση.

Ο επικεφαλής της εκπαίδευσης στην εταιρεία τόνισε ότι «με αυτά τα στοιχεία δεν θα του είχαμε προσφέρει τη θέση».

«Παραμένουμε συντετριμμένοι από την απώλεια της πτήσης που στέρησε τη ζωή από δύο άξιους πιλότους μας και έναν συνάδελφο» ανέφερε η εταιρεία.