«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μόκνταντ τη στάση της Γαλλίας απέναντι στη Δαμασκό, υποστηρίζοντας ότι το Παρίσι έχει «υποδουλωθεί» στις ΗΠΑ.

«Είναι ντροπή να λέει ο Γάλλος πρόεδρος ότι αν το εγκρίνει το Κογκρέσο θα πάει σε πόλεμο, σαν να μην έχει δική της άποψη η γαλλική κυβέρνηση», είπε ο Μόκνταντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σύρος αξιωματούχος αναφερόταν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που αναμένεται να ψηφίσει εντός των επόμενων ημερών για να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Αυτά είναι γελοιότητες. Αυτή είναι η Γαλλία, ο πολιτισμός και η ιστορία της; Αυτές είναι οι γαλλικές αξίες; Η Γαλλία έχει υποταχθεί πλήρως στην αμερικανική πολιτική για την περιφέρεια (της Μέσης Ανατολής). Η Γαλλία έχει γίνει φέουδο (των ΗΠΑ). Η Γαλλία αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό» τόνισε ο Μόκνταντ.

«Η εξωτερική πολιτική που ασκεί επί του παρόντος η γαλλική ηγεσία είναι ντροπιαστική και δεν αξίζει το σεβασμό της Συρίας, ούτε και οποιουδήποτε άλλου μέρους του κόσμου», συνέχισε. «Ελπίζω ότι το γαλλικό κοινοβούλιο θα επιδείξει φρόνηση και αμεροληψία και θα διακρίνει τα πραγματικά συμφέροντα της Γαλλίας», κατέληξε ο Σύρος υφυπουργός.