Την ανησυχία του για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Βρετανία εξέφρασε σήμερα το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την πιθανή άνοδο του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν απειλή στις διμερείς σχέσεις και ανησυχητική για τους Βρετανούς Εβραίους.

Ο Κόρμπιν, βετεράνος φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής, δέχεται έντονες επικρίσεις για τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού στους κόλπους του κόμματός του, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να επικαλούνται κάποιους από τους Εβραίους στη χώρα που λένε ότι σκέφτονται να μεταναστεύσουν αν εκλεγεί εκείνος. «Αυτές οι εκλογές μας ανησυχούν πολύ» δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών Τζίπι Χοτόβλι στο δίκτυο Ynet TV. «Είναι αλήθεια ότι εμείς ως χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι υποστηρίζουμε αυτόν ή τον άλλον υποψήφιο, αλλά ο Κόρμπιν αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο για τις ισραηλινο-βρετανικές σχέσεις και γνωρίζουμε ότι οι Εβραίοι της Βρετανίας ανησυχούν πολύ γι’ αυτήν την πιθανότητα».

Ο Κόρμπιν και οι Εργατικοί -το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία – δηλώνουν ενάντιοι στον αντισημιτισμό. Υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν είναι συστημικά αντισημιτικό, ότι οι καταγγελίες σχετίζονται με μια μικρή μειοψηφία μελών τους και ότι οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταγγελιών έχουν σήμερα βελτιωθεί.

Ο Κόρμπιν έχει ζητήσει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και την επανεξέταση των βρετανικών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ, προκαλώντας την όχληση της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Ίσραελ Κατς εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ελπίδα του να χάσει ο Κόρμπιν τις εκλογές υπέρ του συντηρητικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Ο Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει τις εκλογές.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτά που λέει ο Κόρμπιν και το κλίμα στους Εργατικούς σήμερα είναι ένα αντισημιτικό κλίμα. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» είπε η Χοτόβλι. «Οι Εβραίοι θα έχουν πάντα μια θέση στο Κράτος του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να αισθάνονται ότι απειλούνται. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτές οι εκλογές είναι στ΄ αλήθεια σημαδιακές εκλογές και θα πρέπει να αναμένουμε υπομονετικά».