Στον Λίβανο έφτασε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σήμερα το πρωί η ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ, που της έχουν ανατεθεί οι έρευνες για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό.

Η ομάδα των ειδικών, με επικεφαλής τον Δρ Άκε Σέλστρομ, που από τη Δευτέρα βρισκόταν για έρευνες στον τόπο της επίθεσης, διέσχισε τα σύνορα και εισήλθε στον Λίβανο, αφού είχε εγκαταλείψει νωρίς σήμερα το πρωΐ το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Δαμασκό.

Η Ύπατη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε, η οποία συνόδευε τους ειδικούς στη Συρία, είχε αναχωρήσει ήδη χθες από τη Δαμασκό οδικώς και είχε φθάσει επίσης στον Λίβανο, που απέχει μόλις 45’ από την συριακή πρωτεύουσα.

Σήμερα, η Κάνε πρόκειται να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη για τα πεπραγμένα της ομάδος των επιθεωρητών.

Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει από σήμερα, μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία.