Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στην Αλβανία ώστε να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 6,4 βαθμών, με περισσότερους από 50 νεκρούς, στα τέλη Νοεμβρίου.

«Έχουμε ανάγκη από μια σύνοδο αλληλεγγύης με την Αλβανία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Ουάτφορντ, κοντά στο Λονδίνο.

Αυτή η σύνοδος, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει η Γαλλία, στοχεύει στο να κινητοποιήσει «κρατικούς ή ιδιωτικούς εταίρους» για να «οργανώσουν την ανοικοδόμηση» μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, που άφησε άστεγους 5.000 ανθρώπους, εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Τιράνων επηρεάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τη γαλλική αντίθεση στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι οι «συνθήκες δεν υφίστανται» και ότι η διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι «πάρα πολύ γραφειοκρατική και συγκεχυμένη».