Η εθνικοποιημένη ισπανική τράπεζα Catalunya Banc παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσής της στο πλαίσιο του οποίου θα καταργηθούν 2.453 θέσεις εργασίας—αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου του προσωπικού της (7.200). Η αναδιάρθρωση της τράπεζας αποτελούσε προαπαιτούμενο της οικονομικής στήριξης που συμφώνησε να χορηγήσει η ΕΕ στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ισπανίας.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει, πέραν της κατάργησης των 2.453 θέσεων εργασίας, το κλείσιμο 450 υποκαταστημάτων της τράπεζας επί συνόλου 1.200, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Πρόκειται για ένα βάρβαρο σχέδιο, το οποίο δείχνει την έλλειψη βούλησης για διαπραγμάτευση”, είπε η πηγή αυτή.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Καταλούνια Μπανκ επιβεβαίωσε απλώς ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστές, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η τράπεζα αυτή συσσωμάτωσε την δραστηριότητα της CatalunyaCaixa, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση τριών ταμιευτηρίων της Καταλονίας, και είναι η δεύτερη σε μέγεθος ανάμεσα στις τέσσερις που εθνικοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της ευρείας διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας.

Η κρίση στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος επλήγη σκληρά από την ένρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008, ώθησε την Μαδρίτη να συμφωνήσει με την ΕΕ σε ένα πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν εκταμιευτεί 41,3 δισεκ. ευρώ.

Από το 2008 ως το 2011, στον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας χάθηκαν πάνω από 28.000 θέσεις εργασίας—αυτές μειώθηκαν από τις 270.855 στις 243.041, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας. Ο αριθμός των υποκαταστημάτων έχει επίσης συρρικνωθεί, από τα 45.662 στα 39.843.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, 20.000 πρόσωπα ακόμη ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους στον κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ανάμεσά τους 4.500 στην Bankia, την μεγαλύτερη από τις εθνικοποιημένες ισπανικές τράπεζες.

Η Ισπανία είχε δεσμευτεί στις Βρυξέλλες να πωλήσει την Καταλούνια Μπανκ, αλλά η διαδικασία αυτή διακόπηκε τον Μάρτιο από το ισπανικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Frob), ελλείψει ικανοποιητικής προσφοράς.

Το ισπανικό δημόσιο έχει ήδη χορηγήσει 12 δισεκ. ευρώ στην Καταλούνια Μπανκ, περιλαμβανομένων 9 δισεκ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, μετά την εθνικοποίησή της τον Σεπτέμβριο του 2011.

Το ισπανικό ΤΧΣ υπολόγιζε τον Δεκέμβριο ότι οι ζημίες της Καταλούνια Μπανκ ανέρχονται σε 6,674 δισεκ. ευρώ. Τον Ιούλιο, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο του πιστωτικού αυτού ιδρύματος, από B1 σε B3, ένα επίπεδο που θεωρείται ότι δεν αντιπροσωπεύει επενδύσεις αλλά ιδιαίτερα κερδοσκοπικές τοποθετήσεις.