Την προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τη Γερμανία να μην αναθέσει καμιά δημόσια σύμβαση στην κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς 5G στη χώρα επανέλαβε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bild.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα και εμφατικά τη Γερμανία — όπως και άλλους συμμάχους της — να μην επιτρέψει την επέκταση της δραστηριότητας της κινεζικής εταιρείας στη Γερμανία και τη χρήση του εξοπλισμού της στο γερμανικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, αφού όπως διατείνεται η Huawei είναι συνυφασμένη με την κινεζική κυβέρνηση.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν εξέφρασε κατάπληξη και σοκ για το ενδεχόμενο μια δυτική χώρα που θέλει να διαφυλάξει τα στρατιωτικά της μυστικά όπως και αυτά των συμμάχων της να αναθέσει, κατ’ αυτόν, στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας την ανάπτυξη δικτύου 5G, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ διατείνεται ότι η Huawei είναι υποχρεωμένη να διαβιβάζει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση. Η εταιρεία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι είναι όργανο των κινεζικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Το Σάββατο, στο ετήσιο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού», τονίστηκε πως η παράταξη δεν θα εναντιωθεί κατ’ ανάγκη στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας σε διαγωνισμούς για την ανάθεση κρατικών συμβάσεων για την ανάπτυξη του δικτύου 5G της Γερμανίας.

Εξάλλου, ο Ο’ Μπράιεν επανέλαβε την αξίωση των ΗΠΑ η Γερμανία να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στο Ιράν, προκειμένου να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να συναφθεί νέα συμφωνία που θα αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, την πυραυλική τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιρροή της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σύμφωνα με την Ουάσινγκτον η ιρανική ηγεσία επιδίδεται σε «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες.