Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συμμετείχαν στην κινητοποίηση που οργανώθηκε στον καταυλισμό που έχουν στήσει γύρω από ένα τέμενος του Καΐρου, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης να σταματήσουν την καθιστική διαμαρτυρία και να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Στην κινητοποίηση στην περιοχή Ραμπάα αλ Ανταουίγια συμμετείχαν και ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης από την οποία προέρχεται και ο ίδιος ο Μόρσι. «Στρατιώτες, η θέση σας δεν είναι στην πολιτική», δήλωσε ο Άχμεντ Άρεφ, ενώ το πλήθος τον χαιρετούσε με υψωμένες τις γροθιές.

Παρά τις ανησυχίες για βίαιες συγκρούσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή. Στην επαρχία Φαγιούμ ωστόσο, η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα όταν υποστηρικτές και αντίπαλοι του Μόρσι συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Επτά διαδηλωτές και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά σε μια στρατιωτική βάση στην Γαρμπίγια, στο Δέλτα του Νείλου, μεταξύ υποστηρικτών του πρώην προέδρου και κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ 13 υποστηρικτές του Μόρσι συνελήφθησαν.

Στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια πάντως η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν γιορταστική καθώς μια ακήρυχτη ανακωχή φαίνεται να έχει τεθεί σε ισχύ με την ευκαιρία της γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, του τέλους του Ραμαζανιού, που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Ούτε αστυνομικοί ούτε στρατιώτες πλησίασαν στην περιοχή και μάλιστα, μετά την προσευχή και τα κηρύγματα, πολλοί άρχισαν να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Ορισμένοι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρόκειται να επιτεθούν στους διαδηλωτές πριν τελειώσει το Έιντ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ιεροσυλία. Ένας Δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εξέφρασε ωστόσο ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας το σαββατοκύριακο. «Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχει ανησυχία ότι τα πράγματα μπορεί να σοβαρέψουν το Σάββατο και την Κυριακή», υποστήριξε.

(Φωτογραφία αρχείου)