Τη χρήση ενός απαγορευμένου ζιζανιοκτόνου, ιδιαίτερα τοξικού, παραδέχτηκε στο δικαστήριο ο όμιλος αγροχημικών Monsanto σε ένα από τα εργοστάσια της στη Χαβάη. Ο όμιλος δέχτηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στους ενάγοντες.

Το ζιζανιοκτόνο αυτό, το οποίο περιείχε την απαγορευμένη ουσία μεθυλο-παραθείο, ψεκάστηκε το 2014 σε καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες στο εργοστάσιο της Βάλεϊ Φαρμ, παραδέχθηκε η θυγατρική εταιρεία της Bayer, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου της Χονολουλού.

Το μεθυλο-παραθείο είναι απαγορευμένο στις ΗΠΑ από το 2013 και στην ΕΕ από το 2003 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

«Η παράνομη συμπεριφορά σε αυτή την υπόθεση αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, για τους γύρω πληθυσμούς και τους εργαζόμενους της Monsanto», δήλωσε ο Νικ Χάνα ομοσπονδιακός εισαγγελέας της κεντρικής Καλιφόρνια που είχε αναλάβει την υπόθεση.

Η Monsanto είχε πει στους εργαζόμενούς της ότι μπορούσαν να εισέλθουν στα χωράφια που είχαν ψεκαστεί με μεθυλο-παραθείο μόλις μία εβδομάδα αργότερα, παρότι γνώριζε ότι η ασφαλής περίοδος αναμονής είναι 31 ημέρες.