Η πρώτη δίκη ενός αστυνομικού που κατηγορείται για άσκηση βίας κατά των «κίτρινων γιλέκων» ξεκινά σήμερα Πέμπτη στο Παρίσι σε τεταμένη ατμόσφαιρα, έναν χρόνο μετά την έναρξη αυτής της κοινωνικής κρίσης που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις κατ΄επανάληψη ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, και πολλές καταγγελίες για αστυνομική βία.

Ο αστυνομικός, ο οποίος έχει προσαχθεί σε δίκη γιατί πέταξε ένα κομμάτι τσιμέντου από το πεζοδρόμιο προς την κατεύθυνση των «κίτρινων γιλέκων» την 1η Μαΐου, κατηγορείται για «εκ προθέσεως βιαιοπραγία».

Η δίκη του ξεκινά πέντε ημέρες μετά τις νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, κατά τις διαδηλώσεις που σημάδεψαν την πρώτη επέτειο του κινήματος.

Άλλος ένας διαδηλωτής των «κίτρινων γιλέκων» έχασε την όρασή του από το ένα μάτι μετά τον τραυματισμό του από βλήμα που εκτοξεύθηκε από την αστυνομία στην Πλας ντ’ Ιταλί, όπου εκτυλίχθηκαν πολύωρα επεισόδια βίας.

Από την έναρξη αυτού του κοινωνικού μετώπου, που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ενός νέου φόρου, τα «κίτρινα γιλέκα» καταγγέλλουν την αστυνομική βία και τη χρήση βομβίδων και των λεγόμενων εκτοξευτών αμυντικών σφαιρών (lanceurs de balles de défense, LBD) από τις δυνάμεις της τάξης.

Οι τελευταίες κατηγορούν την επανάληψη της βίας από ριζοσπαστικά στοιχεία. Συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 2.500 διαδηλωτές και 1.800 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν τραυματιστεί από την αρχή του κινήματος.

Σε βίντεο που διαμοιράστηκε χιλιάδες φορές μεταξύ των χρηστών των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ο αστυνομικός φαίνεται να εκτοξεύει μια πλάκα τσιμέντου από το πεζοδρόμιο προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών την 1η Μαΐου. Τα πλάνα δεν δείχνουν πού έπεσε η πλάκα και αν τραυματίστηκε κάποιος.

Η σκηνή εκτυλίσσεται μπροστά από το νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ, στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διάρκεια μιας ημέρας που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις.

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με την οργή για πολλές ώρες εκείνη την ημέρα», υποστηρίζει ο δικηγόρος του αστυνομικού, Λοράν Μπογκέ, που θα ζητήσει την απαλλαγή του.

Μερικά λεπτά νωρίτερα ο διοικητής της μονάδας του είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πρόσωπο από πλάκα τσιμέντου που είχε εκτοξεύσει ένας διαδηλωτής. Ο αξιωματικός είχε νοσηλευτεί για τραυματισμό στο κρανίο.

«Η πράξη είναι καταδικαστέα διοικητικά αλλά από νομική άποψη έχω αμφιβολίες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή. «Η διαδικασία θα επιτρέψει να προσδιοριστεί, ή όχι, η ενοχή, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ταυτοποίηση θυμάτων».

Μετά τα γεγονότα ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμάν προσέφυγε στη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN), την αμεροληψία της οποίας αμφισβητούν συχνά τα «κίτρινα γιλέκα», και ορισμένες φορές και ο γαλλικός Τύπος.

Συνολικά, τουλάχιστον 212 έρευνες έχουν ως εκ τούτου ανατεθεί στην «αστυνομία των αστυνομιών», την IGPN, στο Παρίσι, σύμφωνα με την εισαγγελία, ορισμένες από τις οποίες τέθηκαν στο αρχείο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τραυματιών ή των οικογενειών τους.

Σχεδόν στο 70% των περιπτώσεων, οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και τα συμπεράσματα έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία του Παρισιού για να αποφασίσει τη συνέχεια της διαδικασίας.

Συνολικά, 372 νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει στη Γαλλία έπειτα από μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης που έδωσε τα στοιχεία στο Γαλλικό πρακτορείο.

Από αυτές, 109 έχουν τεθεί στο αρχείο.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Νταβίντ Ντουφρέν που πραγματοποιήθηκε πριν από την ημέρα δράσης του περασμένου Σαββάτου, 24 άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους από την έναρξη του κινήματος.

Τον Μάρτιο, η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ είχε καλέσει τη Γαλλία να διεξαγάγει «έρευνα εις βάθος» για την αστυνομική βία που αμαύρωσε την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». «Προτρέπουμε τη (γαλλική) κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο και καλούμε επειγόντως για τη διεξαγωγή έρευνας εις βάθος για όλες τις περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας που έχουν αναφερθεί», είχε δηλώσει η Μισέλ Μπατσελέτ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.