Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν χθες 129 ανθρώπους στο Πουέρτο Ρίκο, σε μια επιχείρηση «πάταξης της διαφθοράς».

Σε βάρος 89 αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων και 44 πολιτών ασκήθηκαν διώξεις οι οποίες κατά κύριο λόγο σχετίζονται με κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών (FBI), διευκρινίζοντας ότι τα εν λόγω κακουργήματα διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο του 2008 ως το Σεπτέμβριο του 2010. Τέσσερις άνθρωποι διαφεύγουν τη σύλληψη.

Το FBI ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση, με κωδική ονομασία Guard Shack (Φύλαξη της Καλύβας) είναι η μεγαλύτερη με αντικείμενο υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία του και σ’ αυτήν συμμετείχαν 750 πράκτορες.

«Χωρίς αμφιβολία, οι συλλήψεις θα δυσχεράνουν την διακίνηση ναρκωτικών στο Πουέρτο Ρίκο και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων επιβολής του νόμου σε όλο το νησί και πέρα από αυτό», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος εξήρε το γεγονός ότι παρά την συμμετοχή εκατοντάδων πρακτόρων στην επιχείρηση «δεν υπήρξε ούτε μια διαρροή, ούτε μια αποκάλυψη».

Το Πουέρτο Ρίκο αποτέλεσε επί δεκαετίες βασικό διαμετακομιστικό σταθμό των λατινοαμερικάνων λαθρεμπόρων ναρκωτικών που διακινούν παραισθησιογόνα με προορισμό τις αγορές στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επιχείρηση που ανακοινώθηκε χθες είναι η δεύτερη σημαντική προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να αντιμετωπίσει φαινόμενα διαφθοράς που γίνεται γνωστή αυτή την εβδομάδα. Στην Αλαμπάμα, εισαγγελείς άσκησαν διώξεις σε βάρος 11 ανθρώπων , περιλαμβανομένων 4 μελών του πολιτειακού Κογκρέσου, για συνομωσία με στόχο την δωροδοκία μελών του τοπικού κοινοβουλίου ώστε να νομιμοποιηθούν ορισμένες μορφές τζόγου.