Νέα κλιμάκωση της έντασης, η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν να καταλαγιάζει, παρατηρείται στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τα πλήγματα του Ισραηλινού Στρατού, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής σήμερα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, ως απάντηση στις νέες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την παλαιστινιακή πλευρά.

Στις ισραηλινές πόλεις Νετιβότ και Ασκελόν οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα από τον ήχο των σειρήνων, οι οποίες προειδοποιούσαν τους πολίτες για την εκτόξευση ρουκετών από τον θύλακα της Παλαιστίνης, σύμφωνα με την αρχική αναφορά του Στρατού. Έγινε λόγος για πυρά με προέλευση τη Γάζα και επισημάνθηκε ότι στη συνέχεια ότι η Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα και στοχοθέτησε τη μονάδα του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Από τις επιδρομές του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί σήμερα οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και μέλη της δύναμης αλ Κοντς, του ένοπλου παρακλαδιού του Ισλαμικού Τζιχάντ. Συνολικά, από χθες, 18 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περιλαμβανομένου του διοικητή του κινήματος Μπάχα Αμπού αλ Άτα και της συζύγου του, Άσμα.

Ηλικίας 41 ετών, ο Αλ Άτα ήταν πατέρας πέντε παιδιών και είχε ενταχθεί στον Ισλαμικό Τζιχάντ τη δεκαετία του 1990. Ήταν διοικητής της οργάνωσης στη βόρεια Γάζα, από όπου οργάνωσε τις εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

«Ήταν υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του κράτους του Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους μήνες και είχε σκοπό να διαπράξει άμεσα επιθέσεις», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Επίσης, τουλάχιστον 250 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας από χθες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Ισραηλινού Στρατού, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει αναχαιτίσει το 90% αυτών χάρη στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος».

Μία ρουκέτα προκάλεσε ζημιές σε ένα σπίτι και μία άλλη σε εργοστάσιο, ενώ μία τρίτη έπεσε σε αυτοκινητόδρομο, μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια και άλλες κρατικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά χθες, έως το Τελ Αβίβ, την οικονομική μητρόπολη του Ισραήλ, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα, οι κρατικές υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Χαμάς και Ισραήλ έχουν επιδοθεί σε τρεις πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008. Όμως, η οργάνωση αυτή, που ελέγχει τον θύλακα, ενέκρινε εκεχειρία, έπειτα από μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, κάτι που δεν έχει κάνει ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Κι αν ο Ισραηλινός Στρατός συνήθως θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Γάζα, προς το παρόν αυτή τη φορά έχει στοχοθετήσει μόνο θέσεις του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Παλαιστίνη.

«Για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή το Ισραήλ κάνει διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», επισήμανε ο πολιτικός αναλυτής, Μπεν Κασπίτ, στην εφημερίδα Maariv. «Το Ισραήλ αποκλίνει από τη βασική του θέση, σύμφωνα με την οποία η Χαμάς, ως αυτή που διαθέτει την εξουσία στη Γάζα, θα πρέπει να πληρώνει το τίμημα για όσα συμβαίνουν εκεί», πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, αναμένεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τους Αιγύπτιους, που ασκούν σημαντική επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, επεσήμανε διπλωματική πηγή. «Η κατάσταση παραμένει πολύ περίπλοκη και ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι αυξημένος», σημείωσε η ίδια πηγή.