Διορία 48 ωρών, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, έδωσε σήμερα ο στρατός της Αιγύπτου στη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκειμένου να υπογράψει τον «οδικό χάρτη» για την πολιτική συμφιλίωση στη χώρα, όπως ανέφερε απόψε ένας αξιωματούχος, λίγη ώρα αφότου οι ένοπλες δυνάμεις απείλησαν συγκαλυμμένα ότι θα χρησιμοποιήσουν σκληρότερες τακτικές εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης.

«Σαφώς θα αντιδράσουμε σκληρά εναντίον οποιασδήποτε παρότρυνσης στη βία ή την τρομοκρατία από τους ηγέτες της Αδελφότητας ή τους υποστηρικτές της. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς διαδηλωτές, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς δεσμούς τους» είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η οργάνωση έχει διορία 48 ωρών για να συμμορφωθεί.

Στις 3 Ιουλίου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που προέρχεται από τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, και σχημάτισε μια προσωρινή κυβέρνηση η οποία έχει εισηγηθεί έναν οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση που θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές σε διάστημα περίπου έξι μηνών.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός με ανακοίνωσή του στο Facebook άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξει στρατηγική και θα στρέψει τα όπλα εναντίον όποιων εμπλακούν σε επεισόδια «ωμής βίας και τρομοκρατίας», εν αναμονή των διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για αύριο Παρασκευή σε όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση στη σελίδα που σχετίζεται με το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων αφήνει να εννοηθεί ότι ο στρατός, που έχει ζητήσει από τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους ώστε να του δώσουν την «εντολή» να λάβει μέτρα για τη βία, θα υιοθετήσει μια πιο σκληρή τακτική για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Ο στρατός δεν θα στρέψει τα όπλα εναντίον του λαού, όμως θα τα στρέψει εναντίον της ωμής βίας και της τρομοκρατίας που δεν έχουν σχέση με την εθνικότητα ή τη θρησκευτική πίστη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο Χισάμ Καντίλ, ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατέθεσε σήμερα μια συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, ο Καντίλ παρουσιάζει την «πρωτοβουλία προς όλους τους Αιγύπτιους» και ζητά να σταματήσει η αιματοχυσία. Για το σκοπό αυτό προτείνει να απελευθερωθούν όλοι όσοι συνελήφθησαν μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου και να σταματήσει η απομόνωση του πρώην προέδρου από το στρατό.

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει να περιοριστούν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις και από τις δύο πλευρές για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις. «Αφού αλλάξει η ατμόσφαιρα” με τη λήψη αυτών των μέτρων, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νομιμότητα του αρχηγού του κράτους και να επιτρέψουν στο λαό να εκφραστεί», πρόσθεσε.