Στην ένταξη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Η πληροφορία προήλθε αρχικά από διπλωματικές πηγές αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από Ευρωπαίο υπουργό, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η κίνηση αυτή συνιστά μια σημαντική μεταβολή της πολιτικής της ΕΕ που οφείλεται από τις έντονες ανησυχίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την δράση που αποδίδεται στη Χεζμπολάχ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ «κατέληξαν σε συμφωνία να ενταχθεί στον κατάλογο η Χεζμπολάχ», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Άλλες τρεις πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμαν.

Η κίνηση θα περιορίσει την «δυνατότητα δράσης» του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, είπε. «Είμαι ικανοποιημένος που κάναμε αυτό το σημαντικό βήμα σήμερα να αντιμετωπίσουμε τη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, να παγώσουμε τους πόρους της, να εμποδίσουμε τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτή και άρα να περιορίσουμε την δυνατότητά της να αναλαμβάνει δράση», ανέφερε ο Τίμερμαν. «Είναι καλό ότι η ΕΕ αποφάσισε να χαρακτηρίσει την Χεζμπολάχ αυτό που είναι: μια τρομοκρατική οργάνωση».

Το αίτημα να ενταχθεί η Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ είχε υποβάλει η Βρετανία, αφού αποδόθηκε στην ένοπλη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, η ευθύνη για μια αιματηρή επίθεση εναντίον ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, κράτος μέλος της Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια έναντι αυτού που συνέβη στη Βουλγαρία ή στις πράξεις του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ στη Συρία», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Γκαρθία Μαργκάγιο.

«Αυτό είναι ασφαλώς κάτι που δεν μπορούμε να ανεχθούμε», είχε πει κατά την είσοδό του στη σύνοδο με τους υπόλοιπους 27 ομολόγους του ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ.

«Αν λάβουμε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες από την στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ στην Ευρώπη, θα πρέπει να αντιδράσουμε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι και ισχυροί όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ. «Βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη» της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Μια τέτοια απόφαση από το συμβούλιο των υπουργών χρειαζόταν πλήρη ομοφωνία, ενώ αναμένεται να συμπεριλάβει την επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων, δέσμευση οικονομικών πόρων της Χεζμπολάχ στην ΕΕ και άλλα μέτρα.

Ως σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη δίσταζαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, κυρίως λόγω των ανησυχιών περί αποσταθεροποίησης του Λιβάνου, κάτι που θα έχει συνέπειες για την περιοχή αλλά και τους Ευρωπαίους κυανόκρανους που υπηρετούν στην δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, την UNIFIL.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Ισπανία συνεισφέρουν όλες δυνάμεις στην διεθνή αυτή ειρηνευτική αποστολή, η οποία αριθμεί 10.820 άνδρες.

Η κατάσταση περιπλέκεται διότι η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ αντιμετωπίζεται ορισμένες φορές από τους Ευρωπαίους ως μια νόμιμη πολιτική δύναμη. Διπλωμάτες έχουν αναγνωρίσει ότι θα ήταν δύσκολο να απομονωθεί ο στρατιωτικός βραχίονας της οργάνωσης, που δεν είναι μια ξεκάθαρη, χωριστή οντότητα.

Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για μια συμβιβαστική λύση: το να ενταχθεί η οργάνωση στη λίστα, αλλά να υπάρξει ταυτόχρονα μια ανακοίνωση ότι η ΕΕ θέλει να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα σε όλα τα μέρη στο Λίβανο και ότι η βοήθεια προς τη χώρα, ιδίως για να αντιμετωπιστεί η εισροή Σύρων προσφύγων, δεν διακόπτεται.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμενόταν επίσης να συζητήσουν σχετικά με το Μεσανατολικό, και να έχουν μια συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αφού αυτός ανακοίνωσε την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που πάντως αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλές πλευρές. Επρόκειτο επίσης να ενημερωθούν επίσης από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον για την κατάσταση στην Αίγυπτο, μετά την επίσκεψή της στη χώρα. Η Συρία επισήμως ήταν στην ατζέντα αλλά δεν αναμενόταν το συμβούλιο να κάνει κάποια επίσημη τοποθέτηση για τη συνεχιζόμενη σύρραξη.