Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και οι αυτονομιστές αντάρτες του νότου υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη στη νότια Υεμένη, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο σε πολλά μέτωπα.

«Η συμφωνία αυτή θα σημάνει μια νέα περίοδο σταθερότητας στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο πλευρό σας», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την τελετή της υπογραφής, στο Ριάντ. «Είναι ημέρα χαράς για τη Σαουδική Αραβία να βλέπει τους Υεμενίτες ενωμένους», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας, η συμφωνία προβλέπει ότι οι αυτονομιστές του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC) θα ενταχθούν στην κυβέρνηση και θα περιληφθούν σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου. Επίσης, η κυβέρνηση θα επιστρέψει στο Άντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου, ενώ όλες οι στρατιωτικές και οι δυνάμεις ασφαλείας θα τεθούν υπό τις εντολές των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς χαιρέτισε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα στη συλλογική προσπάθειά μας για την ειρηνική διευθέτηση του πολέμου».

Τον Αύγουστο, οι αυτονομιστές του STC έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Άντεν, στο οποίο είχε καταφύγει η κυβέρνηση μετά την εκδίωξή της από την πρωτεύουσα Σαναά από τους αντάρτες Χούτι, της βόρειας Υεμένης, το 2014. Υπήρχε ο κίνδυνος οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των στρατιωτών που παραμένουν πιστοί στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση (θεωρητικά ήταν σύμμαχοι στον πόλεμο εναντίον των Χούτι) να οδηγήσουν τη χώρα στην πλήρη κατάρρευση.

Στην τελετή υπογραφής της «Συμφωνίας του Ριάντ» συμμετείχαν ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και ο ηγέτης του STC Αϊνταρούς αλ Ζουμπέιντι. Παρών ήταν και ο σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ, ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι. Η χώρα του, που είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, στήριζε τις δυνάμεις των αυτονομιστών στον νότο.