Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κάλεσε την Πέμπτη (31/10) τους αντιπάλους του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ολοκληρώσει την έρευνά του για τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, την ώρα που στη διάρκεια συγκρούσεων δύο πολίτες σκοτώθηκαν στη Σάντα Κρους, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Ζητώ από όσους απεργούν να κάνουν ένα διάλειμμα στις κινητοποιήσεις τους», δήλωσε ο Μοράλες σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΑΒΙ. Η έρευνα των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΚ για τις προεδρικές εκλογές στη Βολιβία ξεκίνησε χθες Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μοράλες επανέλαβε εξάλλου ότι δεν υπήρξε νοθεία στις εκλογές, όμως οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησαν από τον πρόεδρο να παραιτηθεί.

«Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και αυτό δεν διορθώνεται», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Χαβιέρ Σαμπαλέτα.

Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους που συνδέονται με την πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν μία εβδομάδα στη Βολιβία μετά την επανεκλογή του Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα προέδρου της χώρας που βρίσκεται στη εξουσία από το 2006.

Σύμφωνα με τον τοπική εφημερίδα El Debe de Santa Cruz, τα θύματα είναι δύο άνδρες ηλικίας 48 και 60 ετών που σκοτώθηκαν από σφαίρες. Συνολικά 139 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Χθες, 30 εμπειρογνώμονες του ΟΑΚ, «που θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες και ώρες» στη Βολιβία, ξεκίνησαν την έρευνα για την καταμέτρηση των ψήφων, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Βολιβίας και ο οργανισμός αυτός με έδρα την Ουάσινγκτον στον οποίο συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η έρευνά τους αναμένεται να διαρκέσει 12 ημέρες.

Η έναρξη της έρευνας αυτής δεν φαίνεται όμως να αμβλύνει την ένταση στη Βολιβία, με την αντιπολίτευση να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι την απορρίπτει.