Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 60 αγνοούνται, στην πόλη Λακ Μαγκαντίκ του Κεμπέκ στον Καναδά, μετά από τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε πετρέλαιο και άλλα εύφλεκτα υλικά, νωρίς το Σάββατο το πρωί.

Σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις, ενώ σχεδόν και τα 73 βαγόνια του τρένου έπιασαν φωτιά. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε τουλάχιστον 30 κτίρια, ανάμεσά τους καφέ και εστιατόρια με αρκετούς πελάτες.

Οι φλόγες και ο καπνός ήταν ορατά, από απόσταση αρκετών μιλίων, για αρκετή ώρα μετά τον εκτροχιασμό.

Αρκετοί άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, ωστόσο ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνουν λόγο για τραυματίες.

O υπολοχαγός Μισέλ Μπρουνέτ τόνισε στο CTV News Channel, ότι στο σημείο έχουν σπεύσει περίπου 120 πυροσβέστες, αλλά δεν μπορούν να πλησιάσουν το τρένο καθώς η φωτιά μαίνεται ακόμα. Όπως εξήγησε, για το λόγο αυτό είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν για θύματα.

«Υπάρχουν ακόμα βαγόνια που είναι υπό πίεση. Δεν είμαστε βέβαιοι διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε κοντά, έτσι εργαζόμαστε υποθέτοντας ότι περιέχουν φορτίο υπό πίεση και θα μπορούσαν να εκραγούν. Γι’ αυτό η πρόοδος είναι αργή και δύσκολη», δήλωσε ο Ντένις Λοζόν, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι μεγάλη ποσότητα πετρελαίου χύθηκε στον ποταμό Σοντιέρ.

«Όταν βλέπεις το κέντρο της πόλης σου σχεδόν κατεστραμμένο, διερωτάσαι πώς θα το ξεπεράσεις αυτό», είπε δακρυσμένη η δήμαρχος της πόλης Κολέτ Ρόι-Λαρός σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα.

Το τρένο, που είχε 73 βαγόνια με καύσιμα και πετροχημικά προϊόντα υπό πίεση, εκτροχιάστηκε αφού ο μηχανοδηγός το είχε σταθμεύσει. Δεν υπήρχε κανένας επιβάτης, όπως εξήγησε ο Τζόζεφ Μακόνιγκλ, αντιπρόεδρος της Montreal, Maine and Atlantic Railway, Inc. ιδιοκτήτριας εταιρίας.

«Με κάποιο τρόπο, το τρένο άρχισε να κινείται» ανεξέλεγκτο, είπε. «Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι συνέβη, αλλά ο μηχανοδηγός έκανε τα πάντα όπως προβλεπόταν. Είχε σταθμεύσει το τρένο και περίμενε να τον αντικαταστήσουν», δήλωσε ο Μακόνιγκλ.

Η Λακ-Μεγκαντίκ είναι μία μικρή πόλη περίπου 6.000 κατοίκων στις όχθες μιας λίμνης.