Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, καλωσόρισε στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» την Κροατία, η οποία γίνεται μέλος της Ένωσης από την 1η Ιουλίου και τον πρωθυπουργό της Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον συνάδελφό μας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, τον πρωθυπουργό της Κροατίας. Σε δύο μέρες, την Κυριακή τα μεσάνυχτα, η Κροατία επίσημα θα γίνει μέλος της ΕΕ. Πολλοί συνάδελφοι θα ταξιδέψουν στο Ζάγκρεμπ για να μοιραστούν τη στιγμή αυτή με τον κροατικό λαό” υπογράμμισε ο κ. Ρομπέι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή για τη χώρα και τους πολίτες της.

«Πάντα ήσασταν Ευρωπαίοι, τώρα είστε πλήρες μέλος της Ένωσής μας» δήλωσε ο κ. Ρομπέι, προσθέτοντας «ότι η προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ, τώρα που οι γείτονές της, κάνουν, όπως είπε, θαρραλέα βήματα προς την ίδια κατεύθυνση μετά το πρόσφατο παρελθόν πολεμικών συγκρούσεων υπενθυμίζει τη βάση του στόχου της Ευρώπης που είναι:Συμβίωση σε ευημερία και ειρήνη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι πρόκειται για την έβδομη διεύρυνση στην 60χρονη ιστορία της ΕΕ και ο κ. Βαν Ρομπέι, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και για την Κροατία και την Ευρώπη, ο αριθμός επτά θα αποδειχθεί τυχερός».

Ο κ. Ρομπέι δώρισε στον κ. Μιλάνοβιτς κοινή φωτογραφία όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις υπογραφές τους.

Ευχαριστώντας, ο κ. Μιλάνοβιτς υπογράμμισε ότι πριν από 22 χρόνια του φαινόταν ότι όλα θα τελείωναν σε δύο εβδομάδες και ότι η Κροατία γρήγορα θα γινόταν μέλος της ΕΕ.

«Αλλά τότε ξέσπασε ο πόλεμος και τελικά τώρα γινόμαστε μέλη» επισήμανε ο κ. Μιλάνοβιτς, σημειώνοντας ότι «η χώρα διένυσε μακρά πορεία με πολλούς ελέγχους και πολλά κεφάλαια».

Υποσχέθηκε δε ότι η Κροατία θα βοηθήσει τις γειτονικές χώρες στην ευρωπαϊκή τους πορεία.

«Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ ως πρωθυπουργός είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους γείτονές μας που δεν είναι ακόμη μέλη της Ένωσης. Νομίζω ότι η διαδικασία ένταξης πρέπει να αρχίσει γι’ αυτές το συντομότερο δυνατό και ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει πολύ», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.