Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη απελευθέρωσαν 290 κρατουμένους

Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και οι ελπίδες του ΟΗΕ για τερματισμό των εχθροπραξιών


ΚΟΣΜΟΣ
18:32
30/09/2019
Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη απελευθέρωσαν 290 κρατουμένους
loading

Εκατοντάδες κρατουμένους απελευθέρωσαν σήμερα οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, σε μια μονομερή πρωτοβουλία, που χαιρέτισε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών εκφράζοντας την ελπίδα ότι ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που διευκόλυνε την απελευθέρωση, ανέφερε ότι 290 υπήκοοι Υεμένης μεταφέρθηκαν από την ελεγχόμενη από τους Χούτι πρωτεύουσα Σαναά στα σπίτια τους.

Η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Χούτι και της διεθνώς αναγνωρισμένης και με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας κυβέρνησης της Υεμένης ήταν ένας από τους τρεις πυλώνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σουηδία τον Δεκέμβριο του 2018, σε μια προσπάθεια επίλυσης της τετράχρονης σύρραξης.

Η συμφωνία, που αφορά 7.000 κρατουμένους σε κάθε πλευρά, είχε «παγώσει», καθώς οι δύο πλευρές δυσκολεύονταν να συμφωνήσουν κατά τις συνομιλίες για την εφαρμογή της.

Σήμερα, οι Χούτι δήλωσαν ότι θα αφήσουν ελεύθερους 350 κρατουμένους από τους καταλόγους που καταρτίστηκαν βάσει της συμφωνίας της Σουηδίας, περιλαμβανομένων τριών Σαουδαράβων, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

«Η πρωτοβουλία μας αποδεικνύει την αξιοπιστία μας στην εφαρμογή της συμφωνίας της Σουηδίας και καλούμε και την άλλη πλευρά να προχωρήσει σε ένα παρεμφερές βήμα» επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής κρατουμένων των Χούτι Άμπντουλ Κάντερ αλ Μουρτάντα, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το al-Masirah TV, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ελπίζω ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων, που σχετίζονται με τη σύρραξη, βάσει της Συμφωνίας της Στοκχόλμης» επισήμανε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει