Την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 14ης Ιουνίου στο Ιράν απέσυρε σήμερα ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της βουλής Γολάμ-Αλί Χαντάντ-Αντέλ , όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Με την αποχώρησή μου ζητώ από τον αγαπητό λαό (του Ιράν) να τηρήσει αυστηρά τα κριτήρια του ανώτατου ηγέτη της Επανάστασης (Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) όταν ψηφίσει», ανέφερε ο Χαντάντ-Αντέλ σε μια γραπτή δήλωσή του που μετέδωσε το πρακτορείο.

Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Χαντάντ-Αντέλ, ο οποίος θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον Χαμενεΐ αλλά δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί, αναμένεται να αυξήσει τις πιθανότητες δύο άλλων συντηρητικών υποψηφίων ενόψει των εκλογών και, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ήταν ο στόχος της κίνησης.

«Ανακοινώνω την απόσυρσή μου από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές για να ευνοήσω τη νίκη των συντηρητικών», αναφέρεται σε άλλο απόσπασμα της δήλωσής του, που αναγνώστηκε στην ιρανική τηλεόραση, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί και ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ είναι πλέον οι δύο κύριοι συντηρητικοί υποψήφιοι στις εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Παρασκευή.

Το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών αποπειράται επίσης να καταλήξει σε μια συμβιβαστική υποψηφιότητα αλλά ο Χασάν Ροχανίν και ο Μοχαμάντ-Ρεζά Αρέφ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Η σύγκρουση των συντηρητικών και των μεταρρυθμιστών ενδέχεται να αποβεί σε όφελος του Σαΐντ Τζαλιλί, ενός υποψηφίου που θεωρείται σκληροπυρηνικός και υποστηρικτής του απερχόμενου προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Από τους εναπομείναντες επτά υποψήφιους (επί του συνόλου των οκτώ υποψηφιοτήτων που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος), οι δύο είναι ανεξάρτητοι κι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουν, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.