Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε σήμερα την άμεση αποφυλάκιση των υπερορθόδοξων Εβραίων ασκενάζι που είχαν φυλακιστεί επειδή αρνούνταν να στείλουν τις κόρες τους στο ίδιο σχολείο με τις κόρες σεφαραδιτών σε έναν εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη έπειτα από τους συμβιβασμούς που επετεύχθησαν μεταξύ των ραβίνων και οι οποίοι προβλέπουν ότι τα κορίτσια των δύο κοινοτήτων θα φοιτούν μαζί τις τρεις τελευταίες ημέρες του σχολικού έτους.

Αργότερα οι ραβίνοι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό σχετικά με μία ρύθμιση που θα αφορά στα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται ώστε να ενσωματωθούν οι νεαροί σεφαραδίτες στα σχολεία των υπερορθόδοξων ασκενάζι.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί στον εβραϊκό οικισμό Ιμανουέλ ένα “ελεύθερο” σχολείο από τους ασκενάζι, που δεν θα λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις.

Περίπου τριάντα γονείς ασκενάζι φυλακίστηκαν στις 18 Ιουνίου επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν σε μία προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία όριζε ότι τα κορίτσια των σεφαραδιτών θα πρέπει να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με τα κορίτσια των υπερορθόδοξων ασκενάζι.