Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα και οι δύο συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας κατά την επιλογή της φινλανδικής αμυντικής βιομηχανίας «Patria» για την προμήθεια του σλοβενικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα.

Στην ετυμηγορία – ορόσημο, το δικαστήριο της Λιουμπλιάνας επικύρωσε την πρόταση της εισαγγελίας για καταδίκη του Γιάνεζ Γιάνσα, προέδρου του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Οι ταξίαρχος Τόνε Κρκοβιτς, ο οποίος είχε ρόλο μεσάζοντα στη συμφωνία και ο Ίβαν Τσρνκοβιτς, διευθυντής της σλοβενικής εταιρείας Rotis, που συνεργαζόταν με την «Patria», καταδικάστηκαν σε 22 μήνες φυλάκιση. Έκαστος των κατηγορουμένων θα κληθεί επίσης να καταβάλει πρόστιμο 37.000 ευρώ.

Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης άφησαν στην αρχή της εβδομάδας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, από την έναρξη της δίκης το Σεπτέμβριο του 2011, υποστήριξαν ότι είναι αθώοι επιμένοντας ότι πρόκειται για στημένη δίκη, με στόχο την υπονόμευση της πολιτικής καριέρας του Γιάνσα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιάνεζ Γιάνσα δέχθηκε από τους μεσάζοντες της φινλανδικής αμυντικής βιομηχανίας την υπόσχεση ανταμοιβής ώστε η «Patria» να αναλάβει την προμήθεια του σλοβενικού στρατού.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε όλη τη διάρκεια της δίκης αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας ότι ενήργησε σε συμφωνία με την «Patria» και ότι είχε επαφές με τους μεσάζοντές της και χαρακτήρισε το κατηγορητήριο πολιτικό προϊόν. Υποστήριξε ότι ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του δεν μπορεί να στηριχθεί και ότι είναι έτοιμος να αποδείξει την αθωότητα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν σηματοδοτούν το τέλος της δίκης για το σκάνδαλο «Patria».

Η δίκη αρχικά αφορούσε επίσης τον πρώην αξιωματούχο του SDS Γιόζε Ζαγκόζεν και τον σλοβενικής καταγωγής επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον Καναδά, Βάλτερ Βολφ, οι οποίοι λόγω απουσίας εξαιρέθηκαν.

Ο Ζαγκόζεν εξαιρέθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και ο Βολφ καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, επειδή δεν εμφανίστηκε στη δίκη σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Επιπλέον νέα δίκη που αφορά την αμυντική συμφωνία ύψους 278 εκ. ευρώ άρχισε πρόσφατα με τον ζωγράφο Γιούρε Τσέκουτα και τον απόστρατο ταξίαρχο Πέτερ Ζούπαν στο εδώλιο των κατηγορουμένων για δωροδοκία και παράνομη διαρροή πληροφοριών.