Τη θέση πως το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, «πρέπει να φύγει» εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, προσθέτοντας ότι, ενώ η κυβέρνησή του θέλει μια συμφωνία, η χώρα ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια τέτοια διευθέτηση στα τέλη Οκτωβρίου.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το backstop με το Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό Κοινοβούλιο το έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές» δήλωσε ο Μπάρκλεϊ από τη Μαδρίτη.

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα συμμορφωθεί με την επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου, για την οποία έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Πολύ αργά η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Διπλωματική πηγή από τη Γαλλία τόνισε σήμερα πως ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit εξαντλείται και θα είναι πολύ αργά για τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου.

Η προειδοποίηση της Γαλλίας έρχεται μετά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Φινλανδό πρωθυπουργό στο Παρίσι. «Η ιδέα ήταν να ειπωθεί ότι ο χρόνος εξαντλείται και δεν θα διαπραγματευτούμε άμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου» δήλωσε η πηγή.

Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε πως ο ίδιος και ο Μακρόν συμφώνησαν σε προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει στην Ευρώπη μια συγκεκριμένη πρόταση για την αποφυγή Brexit χωρίς συμφωνία.

Η πηγή δήλωσε αυτό ήδη το μήνυμα που απεστάλη από τον Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον περασμένο μήνα.