Ξεκίνησε σήμερα το φεστιβάλ Αεροπορίας, Διαστήματος και Τεχνολογίας της Κωνσταντινούπολης με την επονομασία, TEKNOFEST. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση τεχνολογίας της Τουρκίας, ενώ φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στις 17-22 Σεπτεμβρίου, στο Αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

Στους διαγωνισμούς που περιλαμβάνονται στο φεστιβάλ του 2019 θα διανεμηθούν βραβεία αξίας 3 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, σύμφωνα με το TRT.

Για το φετινό TEKNOFEST πραγματοποιήθηκαν 19 διαγωνισμοί με τη συμμετοχή από 122 χώρες, με 17.373 ομάδες με τις σχετικές αιτήσεις να γίνονται από 50 χιλιάδες συμμετέχοντες. Στον τελικό του διαγωνισμού αγωνίστηκαν 2.000 ομάδες με 10.000 συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελο Drone (World Drone Cup).

Από την άλλη, θα υπάρξουν επιδείξεις της Solo Türk, από το σμήνος επιδείξεων «Τουρκικά Αστέρια», των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών Su-30, των Su-35, των αεροσκαφών MC-21 και κατάσβεσης πυρκαγιών. Επίσης θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις από αεροσκάφη των χερσαίων δυνάμεων, και της Αστυνομίας, της Στρατοχωροφυλακής και από πολιτικά αεροπλάνα. Στο φεστιβάλ θα πάρει μέρος και το αεροπλάνο τύπου Antonov AN-178.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε και σχετικό tweet.

Σύμφωνα με την Daily Sabah οπλισμένο drone Akıncı, γνωστό με το παρατσούκλι «ιπτάμενο ψάρι», έκλεψε την παράσταση στα εγκαίνια, καθώς αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα της τουρκικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Μπορεί να πετάει επί 24 ώρες σε ύψος 40.000 ποδών, οπλισμένο με μια γκάμα όπλων και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, θα γίνει επιχειρησιακό από το 2020.