Ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα ταφεί «κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της οικογένειας, παραμένει ωστόσο ασαφές πού πρόκειται να ενταφιαστεί εν μέσω διαφωνιών ανάμεσα στην οικογένειά του και την κυβέρνηση για τα σχέδια της κηδείας.

Ο Μουγκάμπε, που κυβέρνησε τη Ζιμπάμπουε για 37 χρόνια μέχρι την εκδίωξή του από τον στρατό τον Νοέμβριο του 2017, πέθανε πριν από έξι ημέρες σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης σε ηλικία 95 ετών. Η σορός του έφθασε στη Ζιμπάμπουε από τη Σιγκαπούρη χθες, Τετάρτη, και αναμένεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα.

Ακόμη και στον θάνατό του ωστόσο, η πόλωση φαίνεται να επιμένει, αφού η διαμάχη για τον τόπο της τελευταίας του κατοικίας απειλεί τον διάδοχό του, τον πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα και βαθαίνει τον διχασμό στο κυβερνών κόμμα Zanu-PF.

Ο Μνανγκάγκουα και το κόμμα θέλουν να ταφεί ο Μουγκάμπε στο εθνικό μνημείο για τους ήρωες του απελευθερωτικού πολέμου εναντίον του καθεστώτος των λευκών της Ροδεσίας. Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει μια δημόσια κηδεία το Σάββατο και στη συνέχεια την ταφή την Κυριακή.

Όμως κάποιοι από τους συγγενείς του διαφωνούν, καθώς αισθάνονται πικρία για τον τρόπο που ορισμένοι πρώην σύμμαχοί του (συμπεριλαμβανομένου και του Μνανγκάγκουα) «συνωμότησαν» για να τον ανατρέψουν. Για αυτό θέλουν να ταφεί στο χωριό του.

Ο Λίο Μουγκάμπε, ανιψιός του εκλιπόντος προέδρου, δήλωσε πως η ταφή του θα τελεστεί σε ιδιωτικό κύκλο, χωρίς να διευκρινίζει το πού.

«Αν σας το έλεγα, δεν θα ήταν σε ιδιωτικό κύκλο», είπε.

Η οικογένεια εξέδωσε αργότερα δήλωση λέγοντας ότι ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζει το πρόγραμμα για την κηδεία του Μουγκάμπε «χωρίς να συμβουλεύεται την άμεση οικογένειά του».

Η οικογένεια «παρατήρησε επίσης συγκλονισμένη ότι η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε επιχειρεί να μας υποχρεώσει να δεχθούμε ένα πρόγραμμα για την κηδεία και την ταφή» το οποίο είναι αντίθετο με τις επιθυμίες του Μουγκάμπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για τον καταρτισμό ενός προγράμματος για την κηδεία και την ταφή του εκλιπόντος Ρόμπερτ Γκάμπριελ Μουγκάμπε η οποία θα είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες του σχετικά με το πώς θα ταφεί η σορός του», ανέφερε η οικογένεια.

Σήμερα η σορός του Μουγκάμπε αναμένεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο εθνικό στάδιο της Χαράρε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.